HKD „Šid“ na manifestaciji „Bele poklade“ u Šidu

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 47

Bele poklade Sid2013Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ iz Šida po prvi put su se ove, 2013. godine pojavili na ponovno oživljenoj manifestaciji „Bele poklade“, koju su 17. ožujka, organizirali Udruga srpsko-ruskog prijateljstva, Kulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija Općine Šid pod pokroviteljstvom Općine Šid. Na svečanosti, kojom se pravoslavni vjernici pripremaju za početak posta, oživljeni su živopisni običaji vezani za ovaj dan, kada su se mladi širom Vojvodine oblačili u „kurjače“, kada bi nagaravljenog lica u starim pocijepanim odijelima išli od kuće do kuće, zbijali šale i dobivali darove od domaćina.

Kako je istaknuo organizator ove svetkovine, željeli su pokazati dio bogatstva kulture i tradicije naroda koji žive na ovim prostorima. Tako su se tog dana glavnom ulicom u Šidu u mimohodu velikoga broja sudionika, uglavnom najmlađih, mogli vidjeti raznobojni kostimi, kao i nošnje kulturno-umjetničkih društava. U veseloj povorci kretali su se i članovi HKD-a „Šid“, kojima je ovo prvo predstavljanje na ovoj manifestaciji. A na platou ispred Kulturno-obrazovnog centra priređen je pravi vašar udruga žena, gdje su vrijedne ženske ruke predstavile pregršt svojih ručnih radova, kao i slastica, koje su posjetitelji degustirali.

Raznolik je bio i štand Udruge žena „Šokice“, koja djeluje pri HKD-u „Šid“, čije su se članice i ovoga puta potrudile da ga urede na najljepši način. Tako su se na njemu mogli vidjeti radovi od zlatoveza, ručni radovi, boce ukrašene zlatovezom i raznorazni kolači. Nagradu za najbolju masku dobila je desetogodišnja Željana Vukmir iz Sota, koja se za ovu prigodu prerušila u strašilo. A najmlađi članovi uživali su na platou uz prigodni program i glazbu, radujući se sa svima ostalima dolasku proljeća.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima