HKPD „Jelačić“ obilježio desetu obljetnicu djelovanja zbora

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 41

Jelacic CD2014-1-mHrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina obilježilo je 26. listopada 2014. godine, desetu obljetnicu aktivnoga djelovanja, vidljivu u neprekidnom radu svojega tridesetočlanog mješovitog pjevačkog zbora. Razlog za slavlje imao je dvostruki značaj, jer je istom prigodom, kao krunu svoga rada, „Jelačić“ promovirao svoj prvijenac – nosač zvuka (CD) nazvan „Vijenac pjesama“. Riječ je o 14 višeglasnih i solističkih, duhovnih i svjetovnih skladbi, mahom poznatih petrovaradinskih skladatelja koje je pjevački zbor početkom mjeseca listopada 2014. snimio u kapeli Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima.

Jelacic CD2014-2-mSvečanost proslave na poseban je način uzveličao dolazak i nastup mješovitog pjevačkog zbora Kulturno-umjetničke udruge „Kristal Sladorana“ iz Županje u kome je društvo „Jelačić“ od prvoga dana imalo uzor. Njihov, žanrovski širok i veoma kvalitetan nastup u dvorani amfiteatra na „SPENS-u“ u Novom Sadu na svojevrstan je način najavljen već u crkvi Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu gdje su, pod ravnanjem dirigentice Suzane Juzbašić, pjevali sv. Misu. Bila je to posljednja ovogodišnja sv. Misa na Tekijama koju su na poseban način učinili svečanom gosti iz Županje.

Jelacic CD2014-3-mU povodu spomenute obljetnice, na koncertu je nastupila i mješovita klapa društva „Jelačić“, te slavljenički zbor istoga društva koji je izveo nekoliko duhovnih i svjetovnih pjesama. Posebice je bio dirljiv završetak proslave kada su oba zbora – iz Petrovaradina i Županje, zajedno otpjevala popularnu dalmatinsku pjesmu „Ružo crvena“. Tijekom programa, pred brojnom publikom je kronološki projiciran veći broj fotografija pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić“ sa dosadašnjih nastupa, uz zvučnu reprodukciju skladbe „Za jedan časak radosti“ koju su, također, snimili na CD.

Na ovom, za Društvo iznimno značajnom skupu, zaboravu nisu bili prepušteni ni pokojni članovi pjevačkog zbora čiji je doprinos u njegovu napretku bio neizmjeran, pa su pred kraj slavlja, posthumno dodijeljene zahvalnice dvojici vrsnih pjevača: Branku Melvingeru i Štefiki Rangelovu.

S večerom koja je za sudionike koncerta priređena potom, druženje je nastavljeno uz pjesmu i ples članova oba zbora. Sljedeći susret predviđen je već tijekom mjeseca studenoga 2014., ali u Županji, na tradicionalnoj smotri pjevačkih zborova.

Tekst i fotografije: Petar Pifat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima