HKPD „Jelačić“ proslavio deset godina postojanja

Objavljeno: 11.12.2013. Pregleda: 36

Jelacic 10 Obljetnica2013-1Prije deset godina, na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. u svečanoj auli rezidencije srijemskog biskupa održana je osnivačka skupština kojom je obnovljen rad Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina. Od tada društvo s ponosom nosi ime velikog hrvatskog bana predstavljajući u Srbiji i Hrvatskoj na koji način njeguju i čuvaju baštinu hrvatskog naroda na ovim prostorima i bogato kulturno nasljeđe Petrovaradina. U povodu ovog jubileja je 25. studenoga 2013. godine, u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu, održana svečana akademija naziva „U spomen budućnosti“.

Otvarajući proslavu, predsjednik društva Petar Pifat podsjetio se svih onih koji su osnovali društvo i dali veliki doprinos u njegovu razvitku. Pred velikim brojem štovatelja rada društva prikazan je kratki film koji je obuhvatio sva razdoblja razvitka društva i predstavljene su sekcije – tamburaška, pjevačka, nogometna, povijesno-istraživačka, koje u društvu djeluju. Svečanost je uveličana izvedbama mješovitog pjevačkog zbora „Jelačić“ pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović i tamburaša kojima je ravnao prof. Stevan Mošo. Svima koji su pridonijeli da društvo ostvari postignuća dodijeljene su zahvalnice.

Jubilej su svojom nazočnošću i izvedbom uveličali i prijatelji iz Hrvatske, tamburaški sastav „Šokci“ iz Osijeka i umjetnik Stjepan Jeršek Štef. S obzirom da je večer obilježilo i isticanje prijateljstva između Petrovaradina i Osijeka, predsjednik Petar Pifat nije krio svoje zadovoljstvo:

„Ono što se večeras moglo osjetiti i doživjeti je međusobna privrženost ljudi ideji jedinstva, zajedništva, suosjećanja s radom jedne udruge koja se može činiti malom, ali ipak postoji deset godina. U jednom razdoblju u kojemu su se i druge hrvatske kulturne udruge na neki način budile, mi smo također tražili svoj pravac djelovanja na kome ćemo zastupati našu baštinu, a koja je iznimno bogata“, kazao je Pifat.

Težak početak
Na to koliko je bilo teško osnovati udrugu s hrvatskim predznakom prije deset godina, ukazao je prvi predsjednik ove udruge
Petar Barbek: „Nije bilo lako, ali nam je puno značila potpora u to vrijeme osobito od strane sadašnjeg biskupa mons. Đure Gašparovića. Imali smo želju osnovati društvo koje će baštiniti kulturu, običaje, povijest hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, kako ne bi otišla u zaborav i izblijedjela. Početak je bio izuzetno težak, prigodom registracije institucije su nas opstruirale i mislio sam da ako izdržimo dvije, tri godine, ne samo zbog političke situacije, nego i financijskih uvjeta koji su bili veoma loši, da će to biti to, a ne da ćemo opstati deset godina. Sreća je što imamo mladog i izuzetno ambicioznog predsjednika, ali je velika šteta što nemamo pomlatka da ga podrži i da društvo dobije perspektivu“.

Govoreći o tome kako vidi budućnost udruge, Petar Pifat je kazao kako nije veliki optimist po pitanju perspektive, iako je napravljen veliki pomak u udruzi pokretanjem tamburaške sekcije u kojoj ima oko 15 mališana. „Na ovaj način smo pokazali kako u Petrovaradinu ima talentirane mladeži koja je sposobna sudjelovati u radu udruge u toj glazbenoj domeni. Činjenica je ipak da je asimilacija sve prisutnija, ali ćemo mi i dalje njegovati i prezentirati bogatu baštinu Petrovaradina, koja je ujedno i baština hrvatskog naroda. To bogatstvo trebaju prepoznati i oni koji nisu Hrvati, jer ono ne razdvaja jedne i druge, nego ih spaja.“

Proslava ovog jubileja započela je dan prije služenjem sv. mise u petrovaradinskoj župi Uzvišenja sv. Križa.

Proslavi jubileja su nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, predsjednici udruga i mnogi drugi.

Tekst i fotografija: M. Horvat

Obaveštenje o kolačićima