HKPU „Zora“ iz Vajske obilježila drugu godinu rada

Objavljeno: 15.11.2012. Pregleda: 43

ObljetnicaZore2012-1U povodu druge godine rada, Hrvatska kulturna pjevačka udruga „Zora“ iz Vajske priredila je program obilježavanja ove obljetnice 3. studenoga 2012. godine, u predvorju Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Vajskoj. U programu pod nazivom „Koncert pjesama i plesova“ nastupili su gosti iz Golubinaca – HKPD „Tomislav“, pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana, te domaća pjevačka skupina HKPU „Zora“.

Pjesmom „Mi smo davno stigli u ravnicu“, u izvedbi domaće pjevačke skupine pod umjetničkim vodstvom Nermine Košutić, počeo je program koncerta, a potom je zastupnik „Zore“ Željko Pakledinac, među ostalim, rekao:

ObljetnicaZore2012-2„Hrvatska kulturna pjevačka udruga ‘Zora’ osnovana je 18. kolovoza 2010. godine, s ciljem očuvanja običaja, tradicije i pjesama Hrvata u ovom dijelu Podunavlja. U svom dosadašnjem radu udruga je nastupala na mnogim kulturnim događajima koje su organizirale hrvatske udruge u Vojvodini. Članovi ‘Zore’ sudjelovali su na koncertima u Baču, Plavni, Beregu, marijanskom pjevanju u Monoštoru, Večeri ikavice u Stanišiću, na Danima europske baštine u Baču i predstavljanju šokačke narodne nošnje u Somboru. Udruga je uspostavila suradnju s KUD-om ‘Tkanica’ iz Vinkovaca, a oni su zauzvrat prošle godine održali koncert ovdje kod nas. Prigodom obilježavanja značajnih datuma i blagdana u hrvatskoj zajednici, ‘Zora’ je organizirala koncerte na kojima su nastupale i hrvatske udruge iz Sombora, Berega, Petrovaradina, te pjevački zbor ‘Zvony’ iz Selenče. U ovome dvogodišnjem razdoblju, osim koncerata, organizirane su i književne večeri, primjerice predstavljanje Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, djela Stjepana Adžića, kao i stvaralaštva književnika Tomislava Žigmanova i Mirka Kopunovića. Uz to, ove smo godine imali i večer posvećenu Godini hrvatskih velikana u Vojvodini. Pokraj navedenih aktivnosti ‘Zora’ je organizirala i tri likovne kolonije s udrugom ‘Cro Art’ iz Subotice“, zaključio je uvodno izlaganje Pakledinac, te je dodao kako udruga redovito sudjeluje u događajima koji su od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu, kao što je bila akcija „Izjasni se hrabro“ u svezi s popisom stanovništva, koju je iniciralo Hrvatsko nacionalno vijeće.

U kulturnom dijelu programa publiku su raznovrsnim točkama, koje je najavljivala Anita Žanić, oduševili nastupi članova pojedinih odjela HKPD-a „Tomislav“. Za svaku je pohvalu njihov izbor programa koji je zadovoljio sve ukuse publike u prekrasnom ambijentu predvorja vajštanske škole. Počeli su Splitskim gradskim plesovima, a završili scenskim prikazom običaja Golubinačke svadbe. Prikazali su i čuvene Golubinačke mačkare, a osobito su bili zanimljivi i kvalitetni nastupi njihova tamburaškog sastava „Ladan špricer“.

ObljetnicaZore2012-3Publici se tijekom programa predstavio svojim pjesmama na šokačkoj ikavici i Josip Dumendžić Meštar, pjesnik iz Bođana čija je nova knjiga dječjih pjesama „Čudan ovaj bili svit“ nedavno objavljena i predstavljena u Subotici. Osobito iznenađenje gostima je priredio Mato Groznica, pomoćnik pokrajinskog tajnika za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, ovoga puta kao vrsni recitator. Interpretirao je pjesmu pokojnog Ilije Žarkovića „Garancija“ i time podsjetio nazočne na ovog svestranog, prerano preminulog umjetnika.

Obraćajući se skupu, Groznica je čestitao udruzi „Zora“ na uspješnom radu i povezivanju sa svim hrvatskim udrugama u Vojvodini i šire, te integriranju u kulturni prostor ne samo uže, nego i šire zajednice: „Čast mi je pozdraviti večeras sve vas ovdje i čestitati udruzi ‘Zora’ drugu obljetnicu rada. Sve one koji su smatrali kako će se ovdje ‘smračiti’, demantirala je ova udruga koja se zove ‘Zora’. Sada se može konačno reći kako je ‘zora svanula’. HNV podržava rad svih hrvatskih udruga, a ja mogu u ime pokrajinske Vlade i tajništva u kojem radim, reći kako se mi veselimo svakoj ovakvoj udruzi, koja svojim šarenilom prikazuje bogatstvo Vojvodine, te svojim radom doprinosi, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i, što je najvažnije, interkulturalnosti“, kazao je Groznica te zaključio:

„Čuvajte ono što imate i u svakom slučaju imat ćete potporu i hrvatskih i pokrajinskih institucija. Dobro je što surađujete s obrazovnim institucijama gdje se izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. To je, zapravo, recept opstanka ove udruge, a i način opstanka našeg naroda na ovim prostorima. U tom se smislu radujem i iskreno se nadam da će ova kulturna udruga nadživjeti sve nas ovdje nazočne.“

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima