HKPU „Zora“ u Vajskoj obilježila prvu obljetnicu djelovanja

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 81

obljetnica zora 2011Nastupom na IV. susretu Šokadije 27. kolovoza u Baču, Hrvatska kulturna pjevačka udruga „Zora" iz Vajske obilježila je svoju prvu godišnjicu djelovanja. Ova je udruga još prije službene registracije započela s aktivnostima, koje su nagovještavale ambiciozan rad i novi način predstavljanja kulturnih sadržaja u odnosu na postojeća četiri hrvatska društva u općini Bač. To je bilo doba kada su pojedinci raspravljali o tome jesu li nove udruge dobra ili loša pojava u hrvatskoj nacionalnoj zajednici, je li to množenje ili dijeljenje, podjela među šokačkim Hrvatima i tome slično.

Danas je evidentno da su se riječi dr. Slavena Bačića, kojima se tada obratio okupljenima na prvoj službenoj manifestaciji ove udruge, potpuno ispunile. On je tada, među ostalim, kazao kako osnivanje novih udruga može biti dobro, čak i u malim mjestima kao što je Vajska, u kojoj već djeluje jedno hrvatsko kulturno-umjetničko društvo, pod uvjetom da se svaka udruga bavi određenim područjem kulture i da se te oblasti ne poklapaju. Upravo tako sada djeluju svih pet hrvatskih udruga u ovome kraju, a koje su koncem prošle godine potpisale povelju o suradnji.

O prvoj godini rada udruge „Zora" svoje dojmove iznijeli su tajnik HNV-a Željko Pakledinac, koji je ujedno i zastupnik udruge, te njezin predsjednik Ivan Šimunović.

„Naša je udruga osnovana 17. kolovoza 2010. godine, a registrirana je nešto kasnije. Gospođa Marija Ajzenkut ustupila nam je prostorije, kao dio svoje kuće, za naš nesmetani rad. Okosnicu djelovanja 'Zore' čini mješovita pjevačka skupina koju vodi Nermina Košutić, u kojoj je za sada aktivno dvanaest osoba. Do sada smo organizirali božićni i uskršnji koncert, a nastupali smo kao gosti na poziv 'Mostonge' u Baču i 'Matoša' u Plavni. Još je prošle godine naša pjevačka skupina sudjelovala na Danima europske baštine u Baču, a upravo se pripremamo i za ovogodišnji nastup na ovoj manifestaciji. Pjevačka je skupina 'Zore' ove godine prvi puta nastupila na Festivalu marijanskog pučkog pjevanja u Bačkom Monoštoru«, rekao je Pakledinac i dodao:

pakledinac-1„Do sada smo se odazivali na sve pozive, a gdje nismo bili aktivnim sudionicima nazočili su makar predstavnici naše udruge. Tako smo, primjerice, nedavno bili na predstavljanju knjige '260 dana' autora Marijana Gubine u Osijeku i s njim dogovorili daljnju suradnju na promociji ove zanimljive autobiografije. Osim povezanosti s našim obližnjim udrugama, uspostavili smo suradnju s KUD-om 'Tkanica' iz Vinkovaca, koji su nam već bili u gostima, a na našim koncertima u Vajskoj nastupio je i renomirani zbor HKPD-a 'Jelačić' iz Petrovaradina te ženska pjevačka skupina HKPD-a 'Silvije Strahimir Kranjčević' iz Bačkog Brega. Cilj naše udruge je promovirati i druga područja naše kulturne baštine i suvremenog stvaralaštva, pa smo do sada organizirali više likovnih kolonija, književnih večeri i predstavljanje IX. i X. sveska Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca u Vajskoj. Pri tome nam redovito ovakva događanja uljepšava svojim stihovima poznati pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar, koji je ujedno i član naše pjevačke skupine. U okviru naše udruge ustrojili smo i knjižnicu u kojoj su smještene knjige, časopisi i novine, ponajviše donirane od NIU Hrvatska riječ."

Govoreći o budućim planovima Pakledinac je naglasio da će ova udruga, koju do sada čini dvadesetak članova, uskoro osnovati i povijesno-istraživački odjel koji će se, po modelu HKUPD-a „Matoš" iz Plavne, baviti istraživanjem povijesne i kulturne baštine ovoga kraja, u čemu im već sada značajnu pomoć daje kroničar Vajske Momčilo Zorić.

Predsjednik HKPU „Zora" Ivan Šimunović nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima u prvoj godini rada, ali je istaknuo i neke poteškoće s kojima se susreće ova, kao i ostale udruge u okolici, a to su, prije svega, kadrovski problemi, manjak aktivnih članova, redovito održavanje proba, omasovljenje članstva, učinkovitija suradnja s ponekim udrugama itd.

„Kada su u pitanju buduće aktivnosti 'Zore', ova udruga će, nakon predstavljanja na Danima europske baštine u Baču, nastupiti na zajedničkoj priredbi svih hrvatskih udruga općine Bač, a kruna svega bit će božićni koncert, na kome će, pokraj 'Zore', nastupiti i gostujući zborovi u crkvi sv. Jurja u Vajskoj", rekao je Šimunović.

HKPU „Zora" u svojoj prvoj godini postojanja ostavila je vidljiv trag, a kao njezino geslo mogle bi poslužiti završne riječi koje je u pogovoru spomenute knjige napisao njezin autor Marijan Gubina: „Ne čekaj dobro, već ga čini kako bi ti se isto prije vratilo."

Tekst: Zvonimir Pelajić
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima