U Subotici održana Međunarodna umjetnička kolonija „Stipan Šabić“

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 53

Na mapu subotičke likovne i kulturne scene prošloga se tjedna upisao jedan novi događaj. Riječ je o međunarodnoj umjetničkoj koloniji „Stipan Šabić", čiji je prvi saziv održan od 24. do 27. kolovoza na salašu Paje Đurasevića nadomak grada Subotice. Poznata je to, kažu, „avlija inspiracije" već od ranije, jer se na toj lokaciji nekada održavala likovna kolonija „Bunarić".

Prvi saziv kolonije „Stipan Šabić" okupio je petnaest umjetnika iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Osim u sjedištu kolonije, rad se odvijao na obližnjem marijanskom svetištu, kao i u restoranu „Villa Viktorija" na Paliću.

Organizator kolonije „Stipan Šabić" je Hrvatska likovna udruga „Cro Art", utemeljena početkom ove godine. Njezin predsjednik Josip Horvat ističe kako je značajan dio umjetnika koji su pozvani sudjelovati na koloniji, bivše kolege ili pak učenici Stipana Šabića, skromnoga ali velikoga umjetnika, likovnog pedagoga i kulturnog djelatnika u čiju je čast kolonija i organizirana. Zadaća obratiti se uime svih sudionika kolonije skupa pripala je mladoj subotičkoj grafičarki Tanji Uverić, koja se zahvalila domaćinima koji su, kako je istaknula, osigurali sve da im rad na salašu bude ugodan i lijep.

Koloniju je zatvorio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, naglasivši kako ona predstavlja novi događaj na mapi Subotice, ali i hrvatskog kulturnog prostora, naglasivši kako . „ova kolonija svoj prostor pokušava naći usmjeravajući se prema umjetnicima koji imaju akademsko obrazovanje".

„Također, s ovom kolonijom, unutar grada i hrvatske zajednice, pokušavamo očuvati sjećanje na Stipana Šabića, jedne od najsamozatajnijih osoba u likovnom životu grada nakon Drugog svjetskog rata, koji je bio ne samo likovni stvaratelj, nego je i puno radio na planu odgoja mladih. Stoga, rad s mladima i talentiranima treba biti izazov i neka vrsta vizije svakom akademski obrazovanom umjetniku, napose onom koji je u sustavu obrazovanja. A to je i pouka Stipana Šabića, da nesebično moramo hrabriti ljude koji imaju talente, u njih strpljivo ulagati, nukati ih da vlastite sposobnosti pokušaju što bolje i što kvalitetnije ostvariti«, rekao je Tomislav Žigmanov.

Sudionici kolonije
Na prvom sazivu Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić" sudjelovali su: Goran Kujundžić iz Osijeka, Josip Ago Skenderović iz Pariza (Francuska), Miladin Đukanović Bajo iz Zrenjanina, Zdenko Radovanović iz Ivanovca (Hrvatska), Ferencz Takacs iz Pečuha (Mađarska), te subotički autori: Sándor Kerekes, Đuro Maravić, Görgy Boros, Lea Vidaković, Vanja Subotić, Tanja Uverić, Sergej Radulović, Hunor Gyurkovics, Antun Rudinski i Karoly Terteli.

Radovi nastali na prvom sazivu Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić" bit će predstavljeni javnosti potkraj godine u subotičkoj Galeriji „Dr. Vinko Perčić"«.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima