„Hrvatska rič iz Vojvodine“ godinu dana na programu Vinkovačke televizije

Objavljeno: 26.06.2017. Pregleda: 32

HRVATSKA RIC IZ VOJVODINEGledatelji Vinkovačke televizije od lipnja 2016. godine u okviru programa mogu pratiti i emisiju Hrvatska rič iz Vojvodine. Emisija posvećena hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji rezultat je dogovora između tadašnjeg člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zaduženog za informiranje, a današnjeg ravnatelja NIU Hrvatska riječ Ivana Ušumovića i glavne i odgovorne urednice Vinkovačke TV Ane Šibenik Tomić.

Misija je ispunjena

Prigodom gostovanja na Vinkovačkoj televiziji početkom 2016. godine, u emisiji Aktualno, čija je tema bila informiranje na hrvatskom jeziku u Srbiji u svjetlu predstojeće privatizacije Radio Subotice, koja je svakodnevno emitirala trosatni program na hrvatskom, glavna urednica je Ušumoviću predložila suradnju. Njegova ideja da se ona realizira pokretanjem emisije u kojoj bi bilo riječi o životu, odnosno aktivnostima Hrvata u Srbiji, u cilju njihovog boljeg upoznavanja, svesrdno je prihvaćena. Dogovoreno je da Vinkovačka televizija ustupi svoj studio i tehničko osoblje, a druga strana dovodi goste i voditelje.

„Emisija se emitira svakog prvog petka u mjesecu u 16 sati i 10 minuta, a zamišljena je tako da se naizmjence kao gosti dovode predstavnici hrvatske nacionalne manjine s prostora sjeverne Bačke, Podunavlja i Srijema. Tako gledatelji, putem političkih, društvenih i kulturnih tema mogu saznati kako žive, čime se bave, s kakvim se problemima susreću bunjevački i šokački Hrvati u Vojvodini, te o odnosu matične države prema njima. Ideja za pokretanjem ove emisije potekla je upravo zbog činjenice što Hrvati u Hrvatskoj veoma malo znaju o svojim sunarodnjacima u Srbiji, a prema nekim procjenama ima i onih koji ne znaju da na prostoru susjedne istočne države još uvijek žive Hrvati, s obzirom na ratnu prošlost. Jeste da nas je manje, ali i dalje smo tu, i ova emisija je jedan od načina da nas bolje upoznaju i prepoznajući naše probleme, možda netko na neki način i pomogne. Također, putem nje moguće je ostvarenje nekog drugog vida suradnje sa zainteresiranima iz drugih dijelova Hrvatske. U svakom slučaju, samim tim što se za nas čuje, smatram da smo ispunili našu misiju“, ističe Ivan Ušumović.

Da se bolje upoznamo

Jedan od razloga za pokretanjem emisije Hrvatska rič iz Vojvodine krije se i u činjenici da Vinkovčani, osobito oni mlađi, nisu dovoljno upoznati s aktivnostima i manifestacijama hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, ističe Ana Šibenik Tomić.

„Cilj je promijeniti takvo stanje, odnosno Vinkovčanima, ali i općenito našem gledateljstvu približiti što rade i kako žive naši sunarodnjaci u Vojvodini. Isto tako cilj je dostupnima učiniti informacije koje se odnose na bogato kulturno stvaralaštvo, a ne samo i isključivo na probleme. Zbog poznatog senzacionalističkog pristupa nacionalnih medija, pozitivne informacije teže se 'probijaju' do javnosti. Da to ne bude tako imamo Hrvatsku rič iz Vojvodine na Vinkovačkoj TV“, pojašnjava Šibenik Tomić.

Vinkovačka televizija svakodnevno emitira vlastiti program koji digitalnim signalom pokriva D1 regiju, odnosno Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku, te dio Brodsko-posavske županije, kao i rubna područja uz granicu u zapadnoj Vojvodini i bosanskoj Posavini. Broj gledatelja značajno raste uzmu li se u obzir oni koji program prate putem streaminga ili različitih mreža. Također, emisije Vinkovačke TV prikazuju se i na drugim lokalnim postajama.

„Nakon 23 godine proširili smo se. Naime, u studenom je Vinkovačka TV odlukom Vijeća za elektroničke medije dobila koncesiju za televiziju u digitalnoj regiji D2 koja obuhvaća dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičku-podravsku, Požeško-slavonsku i dio Brodsko-posavske županije. Tako nas na novom kanalu pod nazivom Plava TV prate i gledatelji s tog područja, što zapravo znači da u ove dvije digitalne regije pokrivamo sedam županija čiji žitelji mogu gledati Hrvatsku rič iz Vojvodine. Reakcije gledatelja idu u smjeru da su primijetili ovu emisiju, a u razgovoru s gostima iz Vojvodine dolazimo do zaključka da ona ima svoj smisao i određeni značaj za vojvođanske Hrvate, što nam je osnovni cilj“, kaže Ana Šibenik Tomić.

Osim ove emisije za Hrvate u Vojvodini, Vinkovačka televizija nema emisije sličnog tipa iz vlastite produkcije za Hrvate iz dijaspore. Preuzima jednu emisiju Naše TV iz Mostara (BiH), koja se bavi iseljenicima, ali najčešće s drugih kontinenata, a ima i emisiju Objektiv koju proizvodi za nacionalne manjine s područja Hrvatske.

Gledatelji koji su propustili ili nisu u mogućnosti pogledati emisiju Hrvatska rič iz Vojvodine, mogu je potražiti putem Youtubea.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima