PREDSTAVLJAMO: Bandaš i bandašica „Dužijance 2017.“

Objavljeno: 26.06.2017. Pregleda: 43

bandas i bandasica 2017Po već ustaljenom običaju na blagdan Tijelova, koji se slavio 15. lipnja 2017., u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Dužijance. Za bandaša je izabran Luka Gabrić, a za bandašicu Ana Ivanković Radak.

Bandaš Luka Gabrić ima 21 godinu i živi u Subotici s roditeljima i mlađim bratom Markom. Po zanimanju je elektrotehničar telekomunikacija, a trenutačno radi u firmi koja se bavi trgovinom dentalne opreme.

Iako pripada župi sv. Marija, župa koju osjeća svojom je katedralna, jer s obitelji uvijek ide ondje na mise, a ondje je išao i na vjeronauk. Luka je dugogodišnji čuvar Božjega groba i kaže da je to oduvijek želio postati:

„Još dok sam bio mali ministrant shvatio sam da je biti čuvar Božjeg groba vrlo posebna i važna uloga. Drago mi je što sam kada sam odrastao i ja mogao stati uz momke koje sam nekad gledao s tako puno poštovanja.“

Kao odgovor na pitanje što za njega znači biti bandaš i Dužijanca općenito, Luka kaže:

„Svaki blagdan koji se slavi u našoj Crkvi je poseban, ali postoje neki dani koji se svojom ljepotom ipak izdvajaju od ostalih. Takva je Dužijanca. Mladi i djeca su u narodnim nošnjama, oltar ukrašen žitom, narod s nekim toplim ponosom u očima, propovijed koja dirne u srce pa još kada glas nekog svećenika zadrhti od miline... Kao dijete nisam puno toga razumio, ali kao ministrant sam uvijek osjećao zadovoljstvo što sam tamo, što sam i ja dio toga. Nisam nikada pomišljao da bih mogao biti bandaš – nisam u folkloru, nisam se oblačio u nošnju... Ipak, pripala mi je ta velika čast i zaista sam sretan zbog toga. Možda ću bolje znati odgovor na pitanje što za mene znači biti bandaš tek kada sve ovo prođe. Trenutno osjećam da je preda mnom nešto veličanstveno i radujem se što ću iskusiti sve što Dužijanca nosi sa sobom.“

S obzirom na to da Luka nema svoju nošnju, kaže da mu je Ivan Piuković ponudio pomoć u tome te da će je za prigodu Dužijance posuditi.

Luka je od šeste godine trenirao stolni tenis, često išao na natjecanja i puno putovao, a sada kaže da mu pored posla ne ostaje puno vremena za bilo kakav hobi.

Bandašica Ana Ivanković Radak ima 20 godina, također je iz Subotice, gdje živi s roditeljima i braćom Ivanom i Markom. Studentica je Poljoprivrednog fakulteta u Bačkoj Topoli, a župa kojoj pripada je Isusovo Uskrsnuće.

Ana ističe da joj je velika čast što će ove godine biti bandašica i da je oduvijek to željela.

„Dužijanca je jedna krasna prilika da se pokaže zahvalnost Bogu za žetvu i rod, osobito zato što se zahvala vrši prema našim bunjevačkim običajima. Upravo to za mene znači i biti bandašica, pokazati zahvalu Bogu čuvanjem bunjevačkog identiteta. Zato mi je to dugo i bila želja“, kaže Ana.

Ona kaže da od bunjevačke tradicije osobito cijeni ljepotu nošnje i da će za Dužijancu obući svoju, za tu prigodu šivenu nošnju.

„Bunjevačka nošnja mi je oduvijek bila najimpresivnija. Odlučila sam šiti novu nošnju za Dužijancu koja će imati urađeni zlatovez, a vrlo sam ponosna što imam i bunjevačku svilu u svojoj kolekciji“, kaže Ana koja je u toj svili proglašena ove godine najlipčom preljom na Velikom prelu.

Ana dodaje da joj je svaka nošnja lijepa na svoj način te da voli oblačiti bilo koju vrstu nošnje.

„Osim svile, oblačila sam još i sefire te bijeli šling. Bijeli šling mi je prekrasan, osobito u kombinaciji s rađenim papučama koje sam, također, nedavno uvrstila u svoju kolekciju bunjevačke nošnje“, navodi bandašica.

Trenutačno nema nikakav hobi, a kao dijete se bavila folklorom i svirala je četiri godine u Subotičkom tamburaškom orkestru. Kaže i da joj je želja uključiti se u rad slamarske sekcije, jer smatra da je to tehnika s kojom se može napraviti puno stvari.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima