Hrvatska udruga u 2020. godini (II. dio)

Objavljeno: 25.01.2021. Pregleda: 46

udruge 2020Čini se da su otkazano-izmijenjeni oblik i virtualno, odnosno online, ključne riječi kojim bismo opisali javni život u ovoj korona godini koja je, nažalost, samo kalendarski na izmaku. Uz izuzetak u prva dva i pol mjeseca te jednog kraćeg dijela godine (sredina ljeta i početak jeseni) između dva epidemijska vala. Tu sudbinu funkcioniranja dijelile su i hrvatske udruge. 

U ovom broju nastavljamo razgovore s predstavnicima nekih od njih. Kao i u prošlotjednoj anketi, i ovoga puta mogli bismo reći da su udruge, u prvom redu one veće, solidno odgovorile na izazove epidemije, te na koncu uspjele održati kontinuitet svoga rada.  

Proširenje djelatnosti

Poznat od ranije po svojim organizacijskim i projektnim kapacitetima, tavankutsko HKPD Matija Gubec primjer je udruge koja je, unatoč koroni, uspjela realizirati svoje brojne programe poput Seminara bunjevačkog stvaralaštva, festivala Djeca su ukras svijeta, Tavankutskog festivala voća i autohtonih rukotvorina, Kolonije slamarki, Priskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka, Gupčevog bala, predavanja... 
„Većina tih projekata je zapravo bila vezana za sredinu godine, odnosno za ljetni period, kada su, naravno, i epidemiološke mjere bile blaže, odnosno takve da se ti projekti realiziraju u cijelosti. Neke smo sukladno mjerama održali sa smanjenim brojem sudionika i posjetitelja, a neke smo čak uradili i online, to je pogotovo bilo sada u završnici godine", kaže predsjednik udruge Ladislav Suknović.
Kako dodaje, period oštrih mjera iskoristili su za nove vrste projekata.
„To su, recimo, projekti koji se tiču cirkularne ekonomije, bio-ekonomije, trendova vezanih za zaštitu okoliša i razvoj lokalnih zajednica. U tom smislu, u narednom periodu očekujemo širenje naše djelatnosti, a na neki način i modificiranje nekih dosadašnjih projekata i aktivnosti. Mislim da tu možemo naći prilično dobro pozicioniranje. Tu je i projekt Manjinska mladinoteka u okviru EU programa Erasmus+ kojega su uspješno priveli kraju", dodaje on. 
Izvori financiranja bili su im natječaji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, AP Vojvodine, HNV-a, Grada Subotice, kao i Zagrebačka županija. Projekt s temom zelene ekonomije, u kojem su bili partneri, financiran je sredstvima Europske unije. 
„Ipak, jedan dio sredstava nam nije isplaćen. Takav je slučaj sa sektorom za poljoprivredu Grada Subotice. Po natječaju smo dobili sredstva za Tavakutski festival voća i autohtonih rukotvorina, realizirali smo ga u punom opsegu, međutim Grad je odustao od isplate sredstava. Što se tiče kulturnih projekata za koje smo dobili sredstva od Grada Subotice, imamo najave da će sredstva biti isplaćena, ali tek početkom naredne godine. I tu smo sve projekte koje smo kandidirali na natječaj realizirali u potpunosti", napominje Suknović. 

U znaku obnove kuće

U KUDH-u Bodrog iz Monoštora kažu kako je ovo bila nikad teža i neizvjesnija godina po pitanju manifestacija i proba, ali su zato zadovoljni radovima na obnovi i uređenju objekta kojega su dobili na korištenje od mjesne župe.
„Što se tiče klasičnih angažmana KUD-ova, a to su nastupi, probe i sve što ide uz to, bilo je nikad s manje angažmana. Što ne znači da nismo radili, ali to je sve bilo skraćeno, pod nekim posebnim uvjetima. Održali smo Maskenbal na početku godine, a kasnije na neki način i manifestacije Marijanski pučki festival, Zavitni dan, Alase i bećare, Divanim šokački, spremili online Božićni koncert. U nekim stvarima to je bilo ne manje kvalitetno, ali u puno manjem opsegu i s manje ljudi", kaže predsjednik udruge Željko Šeremešić.
Glede rada na renoviranju objekata u kojem će udruga ubuduće djelovati Šeremešić kaže:
„Tu smo odradili da ne kažem maksimalno – uvijek može više i bolje, ali jednostavno to nas je spasilo u smislu da su se ljudi za nešto vezali. Čak su se pojavili i neki novi ljudi, pa je bilo jako puno angažmana, volontiranja, apliciranja na sredstva. Znači, koliko nas je epidemija odvojila od nekih uobičajenih stvari za koje smo u stvari registrirani, ovo se pojavilo kao jedna novina", navodi on.
Njihov rad u ovoj godini pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Grad Sombor, AP Vojvodina i HNV.  
„Jednog dijela sredstava smo se odrekli, jer jednostavno nije bilo moguće otići na Međunarodni festival folklora u Zagreb, a tu je Pokrajina trebala financirati prijevoz", napominje Šeremešić.

Jubilej u skromnijim uvjetima

Za novosadski HKUPD Stanislav Preprek ovo je bila godina u kojoj su obilježili 15 godina rada. Zbog korone, proslava je održana skromnije od planiranog, a izostale su i neke njihove manifestacije. 
„Godina za nama je bila puna izazova. Nažalost, korona epidemija se preklopila s proslavom petnaest godina udruge. Proslavu kakvu smo planirali, nažalost, nismo uspjeli u tom opsegu napraviti. Ali, eto, desilo se to da smo prvi put uradili online streaming neke naše manifestacije, Preprekove jeseni te ujedno i 15. obljetnice. Otkrili smo tako jednu novu mogućnost, koju ćemo koristiti i u budućnosti. Nismo održali ni manifestaciju Preprekovo proljeće, a postoji ideja da predstavljanje te pjesničke zbirke uradimo online, a možda i na proljeće skupa s novom zbirkom za 2021. godinu. Ni Božićni koncert nismo uspjeli napraviti zbog korone, vjerojatno ćemo to učiniti poslije Nove godine. I to će opet biti, pretpostavljam, online bez publike. Nismo završili monografiju koja je trebala biti urađena za petnaestogodišnjicu udruge, tu je došlo do raznih pomjeranja. Glede naših sekcija, naša ženska pjevačka skupina je održavala probe, dok Književni klub nije toliko radio", kaže predsjednik udruge Krešimir Tkalac.
Najznačajniju financijsku potporu u radu pružili su im Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Grad Novi Sad, a sredstva su dobili i na natječajima AP Vojvodine i Ministarstva kulture Srbije te HNV-a. 
„Manji dio sredstava ćemo vjerojatno trebati vratiti, najviše sredstava smo dobili za manifestacije koje smo održali. Književna produkcija kojom se mi bavimo nije bila toliko osujećena koronom, ali manifestacije jesu", kaže Tkalac.

Online tamburaši

HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice odgovorila je na koronu selidbom u virtualni prostor. Njihove najveće manifestacije – Smotru dječjih pjevača i zborova i Festival bunjevački pisama, kao i nedavni Godišnji koncert održali su virtualno emitiranjem snimki na televiziji i internetu. Također, bilo je i nešto nastupa njihovih članova: Dječji i Veliki festivalski orkestar nastupali su na Festivalu vojvođanske tambure u Kikindi, Festivalu Djeca su ukras svijeta u Tavankutu, na otvorenju izložbe Cilike Dulić-Kasiba, na pojedinim manifestacijama HNV-a. Na koncu, izostao je njihov Proljetni koncert, ali i neka gostovanja i putovanja.
„Od četiri manifestacije što ih imamo, Proljetnji koncert u svibnju je otkazan, također i odlazak na tamburaško natjecanje u Požegi. Trebali smo ići i u Rijeku na Ljetnu školu tambure, kao prošle godine, ali je i to otkazano. Što se tiče tamburaških proba, kad god se moglo raditi, dok su škole radile, radili smo i mi kao udruga. Iako nismo mogli držati uživo koncerte, ove smo godine napravili puno studijskih snimki. Sve te matrice koje smo napravili za dječju Smotru možemo sada koristiti na nekim proslavama, priredbama. Počeli smo i jedan projekt s profesoricom Štricki-Seg, snimili smo deset bunjevačkih pjesama za njezin etnomuzikološki projekt. Planiramo još neka snimanja, recimo stare svatovske pjesme, možda uradimo i CD kasnije. Naravno, ova situacija nije bila dobra, nije bilo druženja, nastupa, putovanja za djecu i mlade, ali u principu treba iz svega ovog lošeg izvući barem nešto dobro", kaže dopredsjednik udruge Vojislav Temunović.
Izvori financiranja bili su im natječaji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, AP Vojvodine, HNV-a, Grada Subotice i Ministarstva kulture Srbije.
»Za jedan od projekata za koji smo dobili potporu od Grada Subotice otkazali smo sredstva. Bio je to odlazak na festival u Požegu. To je bilo u ožujku i taman je tog vikenda počelo sve ovo s koronom«, kaže Temunović.

Bez koncerta u Nišu

Osnovana prije pet godina, udruga Široko iz Niša okuplja tamošnju omanju hrvatsku zajednicu. Ove godine pisali su projekt za Božićni koncert na kojem su planirali da nastupi HKPD Jelačić iz Petrovradina. Za to su dobili sredstva od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, ali kako je koncert otkazan, tražit će prenamjenu sredstava, najvjerojatnije za karitativnu pomoć potrebitim članovima tamošnje hrvatske zajednice. 
„Usmjereni smo na povezivanje s ostalim hrvatskim udrugama, ali i udrugama iz drugih zajednica, kako bismo javnost upoznali sa svojim radom, ali i prisutnošću ovdje u Nišu. Za Božićni koncert gostuju nam hrvatske udruge, bili su nam tamburaši iz Subotice i Rume, a ove godine planirali smo gostovanje udruge iz Petrovradina. To ostaje i za ubuduće važan projekt kojim ostvarujemo koheziju unutar zajednice, ali i sa širom publikom. Jedan od problema je da nemamo vlastite prostorije, mislim da bismo time ojačali naš rad. Mada i tu treba plaćati režijske i druge troškove, a naše članstvo je mahom slabijeg imovinskog stanja. Imamo petnaestak aktivnijih članova, ali javljaju nam se Hrvati i iz drugih mjesta u južnoj Srbiji. Treba znati da ovdje kod nas postoji zazor od očitovanja svoje hrvatske nacionalne pripadnosti. Nešto sredstava u ovoj godini dobili smo i od HNV-a, za redovitu djelatnost udruge", kaže tajnik udruge Miro Čavara.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima