Hrvatske udruge iz Tavankuta u europskom projektu „Erazmus +"

Objavljeno: 24.05.2021. Pregleda: 42

tavankut erazmusGalerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta sudjeluju u međunarodnom projektu Erazmus + pod nazivom Otvorene ruke – S tradicijom u moderno. Glavni cilj projekta jest pokazati da umjetnost i kreativnost, čak i u najkritičnijim vremenima, pružaju priliku i motivaciju za stvaranje i promicanje različitih oblika umrežavanja i obrazovanja.

Nositelj projekta je Zavod Burja iz Rimskih Toplica (Slovenija), a partneri su Likovni centar Vivoda iz Zagreba (Hrvatska) i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Donjeg Tavankuta (Srbija). U projektu sudjeluju još tri pridružene organizacije, a to su HKPD Matija Gubec iz Tavankuta (Srbija), KUD i Galerija Salsaverde iz Izole (Slovenija) te Hrvatska turistička zajednica iz Ljubljane (Slovenija).

Ciljevi projekta

Na prvom međunarodnom projektnom sastanku, koji je održan prošloga tjedna u Zagrebu, nositelj projekta upoznao je svoje partnere s planovima aktivnosti u sklopu projekta. Trajanje projekta je 24 mjeseca, točnije od travnja ove do travnja 2023. godine.

Organizacije koje sudjeluju u projektu Otvorene ruke udružile su snage kako bi se pozabavile oporavkom od krize covid-19 zbog epidemije. Glavni cilj projekta jest pokazati da umjetnost i kreativnost, čak i u najkritičnijim vremenima, pružaju priliku, nadahnuće i motivaciju za stvaranje i promicanje različitih oblika umrežavanja i obrazovanja. Projektno partnerstvo sastoji se od umjetničkih i manjinskih obrazovnih organizacija. Svaka će organizacija svojim znanjem i iskustvom pridonijeti ostvarenju sljedećih ciljeva projekta: provedbi obrazovnog procesa u području manjinske kulturne baštine i suvremene umjetnosti, koji će uključivati fleksibilne pristupe k obrazovanju odraslih pripadnika manjina, proizašle iz razmjene dobrih praksi između partnerskih zemalja; provedbi međunarodnih događaja osposobljavanja nastavnog osoblja u Sloveniji i Srbiji, te organizaciji mobilnosti odraslih učenika u Hrvatskoj s naslovom: „Otvorene ruke – Umjetnička akademija Erasmus Istra 2022"; organizaciji završne online izložbe ۛOtvorene ruke te stvaranju „kataloga kreativnosti"; aktivnom uključivanju najmanje devet nastavnika i 30 odraslih učenika iz partnerskih zemalja u projektne aktivnosti, s ciljem poboljšanja upotrebe digitalnih alata i kreativnih pristupa u nastavi i poboljšanja znanja, vještina i kompetencija odraslih učenika kako bi proširili svoje kulturne, obrazovne i ekonomske mogućnosti na tržištu rada; razvijanju međunarodnog manjinsko-kulturnog partnerstva različitih organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i poboljšati kvalitetu rada na polju neformalnog obrazovanja odraslih; uspostavljanju aktivne međusektorske suradnje između civilnog društva i javnosti s ciljem poboljšanja informacija o različitim obrazovnim mogućnostima za odrasle.

Ciljna skupina su nastavnici, uglavnom također pripadnici manjina s doseljeničkim porijeklom, odrasli doseljenici te drugi odrasli učenici. Specifična ciljna skupina projekta su starije žene, nezaposlene i/li manje kvalificirane iz ruralnih područja, koje čuvaju manjinsku kulturnu baštinu izradom umjetničkih tradicionalnih rukotvorina, ali kojima nedostaje odgovarajuće znanje o suvremenim umjetničkim pristupima, korištenju digitalnih alata te upravljanju projektima kako bi se ekonomski osnažile i proširile doseg vidljivosti svojih kulturnih proizvoda.

Klasične radionice i mrežna platforma

Projekt kombinira klasične obrazovne radionice i atraktivne mrežne alate za komunikaciju, uključujući stvaranje mrežne platforme projekta. To će sudionicima omogućiti da predstave proces učenja, svoje proizvode i svoja osobna razmišljanja.

Projekt predviđa konkretne rezultate poput umjetničkih proizvoda i umjetničkih razglednica, koji će se također koristiti kao alat za promociju projektnih aktivnosti. Rezultat projekta bit će uspostava partnerstva s razvijenim smjernicama za strateški razvoj učenja i boljim fokusom na pripadnike manjina i odrasle učenike. Također, projekt će imati pozitivan utjecaj na poboljšane pristupe u poticanju krajnjih korisnika (nastavnika, učenika i ostalih sudionika) u različitim oblicima neformalnog obrazovanja, korištenju mrežnih alata i kreativnosti u obrazovanju. To će se odraziti kroz stečena znanja, poboljšane vještine i kompetencije, bolje iskorištavanje (manjinske) kulturne baštine i razvijene sposobnosti odraslih za samoinicijativu, poduzetništvo i kreativnost u kriznim vremenima.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima