Hrvatski književnik Dubravko Jelačić Bužimski u Subotici i okolici

Objavljeno: 30.11.2011. Pregleda: 42

U organizaciji Gradske biblioteke, a uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatske čitaonice, poznati hrvatski pisac i književnik Dubravko Jelačić Bužimski boravio je 23. i 24. studenoga u Subotici.

Prvoga dana, 23. studenoga 2011. godine književnik je održao dva susreta u čitaonici Gradske biblioteke. Najprije se susreo s učenicima viših razreda koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u osnovnim školama „Ivan Milutinović", „Matko Vuković" i „Sveti Sava", a potom i s učenicima hrvatskih odjela Gimnazije „Svetozar Marković" i Politehničke srednje škole.

dubravko jelacic u su-2Drugoga dana, 24. studenoga 2011. godine Dubravko Jelačić Bužimski je obišao i ostale prigradske škole u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Posjetio je OŠ „Vladimir Nazor" u Đurđinu, područnu OŠ „Ivan Milutinović" u Maloj Bosni i OŠ „Matija Gubec" u Tavankutu gdje je također razgovarao s učenicima viših razreda. Tom prigodom djeci je predstavio svoju trilogiju romana o Martinu, inače obveznu lektiru za sedmi razred („Sportski život letećeg Martina", „Balkanska mafija" i „Martin protiv CIA-e i KGB-a"). U večernjim satima u Hrvatskoj čitaonici Dubravko Jelačić Bužimski susreo se i s odraslima, gdje je bilo riječi o cjelokupnom bogatom stvaralaštvu ovog umjetnika.

Dubravko Jelačić Bužimski poznato je ime u književnom svijetu i u dramskom stvaralaštvu. Počeo je pisati još u gimnazijskim danima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Jedan je od osnivača glumačke družine „Histrion". Napisao je sedam knjiga, tri zbirke priča za odrasle, jednu knjigu drama i tri romana za mladež. Vrlo brzo zaokuplja ga kazalište te se okreće pisanju drama. Napisao je jedanaest drama. Sve su njegove drame igrane u brojnim hrvatskim kazalištima i inozemstvu, a neke su tiskane i u knjizi pod naslovom „Sjene". Na televiziji je igrana njegova drama „Troje u dvorcu" i serija o poznatim književnicima „Razgovor sa sjenama". Pisao je kazališne drame, radio drame, tv drame, putopise, filmske scenarije, priče, romane, poneko pismo te dvije televizijske serije: „Troje u dvorcu" i „Razgovor sa sjenama".

dubravko jelacic u su-1U prigodi svoga boravka u Subotici, Dubravko Jelačić Bužimski je za Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice, među ostalim, rekao:

„Želim vidjeti kako djeca primaju lektiru koja je u hrvatskom školskom programu, a čujem da je i ovdje. Tako sam imao dvostruki razlog dolaska. I mogu vam reći nakon ovih susreta da je ovo 'početak jednog dobrog prijateljstva'. Vjerujem da ću još dolaziti jer mislim da je potrebno da ti kontakti budu stalno održavani i da djeca i mladi ljudi imaju kontakt s literaturom koja nastaje u Hrvatskoj, baš za njihovu dob. Veoma je važno dati prave smjernice onima koji se tek razvijaju i formiraju kao osobe", kaže Jelačić i dodaje kako je u svakom slučaju ljepše razgovarati s djecom.

dubravko jelacic u su-3„Vi formirate njihovu ličnost i samosvijest i njegujete kod njih osjećaj literarne i jezične pripadnosti. Držim da je mnogo važnije imati susrete s mladim ljudima i s djecom nego možda s odraslom publikom i mogu vam reći da se bolje osjećam kad se susretnem s djecom."

Dubravko Jelačić Bužimski je kao pomoćnik ministra za kulturu Republike Hrvatske podupro osnivanje Festivala jednominutnog filma u Požegi, od samog početka je član državnog povjerenstva hrvatske školske smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo, osnivač je Hrvatskog čitateljskog kluba, selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, član Društva hrvatskih književnika i drugo.

Pripada istoj obitelji kojoj pripada i ban Josip Jelačić. Danas živi i radi u Zagrebu, kao urednik dramskog programa na HRT-u.

Tekst: Bernadica Ivanković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima