Dodijeljena sredstva s natječaja HNV-a za kulturne udruge: Novca malo ali za sve

Objavljeno: 30.11.2011. Pregleda: 43

Sredstva s natječaja za sufinanciranje aktivnosti hrvatskih kulturnih udruga koji je u drugom dijelu 2011. godine raspisalo Hrvatsko nacionalno vijeće, stavljena su na raspolaganje potpisivanjem ugovora u prostorijama HNV-a upriličenim 22. studenoga. Sredstva nisu dostatna za cjelokupno djelovanje udruga, ali će u svakom slučaju pomoći njihov rad, kažu čelnici udruga.

Od približno pedeset udruga koliko ih postoji, za sredstva s natječaja prijavilo se 39 i svakoj su odobrena sredstva, u mogućnosti koje je dopuštao proračun natječaja od milijun dinara.

Sredstva koja su dobivena na netom završenom natječaju bit će iskorištena za operativne troškove, kaže predsjednik Hrvatske likovne udruge „Cro Art" Josip Horvat.

„To je dovoljno za slikarski materijal kolonije koju planiramo održati. Njezin naslov je 'Panon' i okupit će po tri slikara iz tri okolne zemlje - Hrvatske, Srbije i Mađarske. Svima je poznato kakvo je materijalno stanje u našoj zemlji i nastojimo se snaći s onim što dobijemo. Za preostala potrebna sredstva obraćamo se sponzorima, prijavljujemo se i na druge natječaje, a računamo i na same ljubitelje likovne umjetnosti."

Bez obzira na samu količinu dobivenog novca, natječaj ipak pomaže udrugama, mišljenja je član Organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama Vojislav Temunović.

„Sredstva su ograničena, ali su dostatna za početne troškove organiziranja same manifestacije kao i za sam rad udruge. Nemamo nikoga tko je profesionalno zaposlen i takvih izdataka nemamo i svi to radimo iz ljubavi. Imamo nekoliko honorarnih suradnika koji rade s djecom u orkestru i to je sve."

Prilikom odlučivanja o dodjeli sredstava, Hrvatsko nacionalno vijeće nastojalo je prije svega da sve udruge dobiju novac, ali iz toga slijedi da nisu svi mogli dobiti koliko su tražili, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

„Vodili smo se procjenom članova Odbora za kulturu, članova Izvršnog odbora i samih vijećnika. To su ljudi koji su angažirani u ovom području i veoma dobro poznaju kulturnu scenu. O iznesenim prijedlozima se glasovalo, čime je stvorena konačna lista raspodjele sredstava."

Jedan broj udruga koje imaju bogatu tradiciju, fundus nošnji, glazbala i brojno članstvo, svakako imaju veće ambicije u pogledu svojih aktivnosti. To onda znači da su te aktivnosti skuplje od onih koje ostvaruju manje ili mlađe kulturne udruge, koje se ne smiju zaobići, ističe Sarić Lukendić.

potpisivanje ugovora hnv2011-2„Mislim da je upravo u tome srž problema - poduprijeti financijski one koji će svojim kulturnim sadržajima doista dati kvalitetu, ali istodobno veoma uskratiti sredstva malim ili nedavno osnovanim kulturnim udrugama koje, zbog činjenice da nemaju iza sebe kulturnu tradiciju nisu niti u mogućnosti natjecati se na ravnopravan način s onima koji to rade već desetljećima. Stoga moramo naći rješenje prihvatljivo za sve."

S jedne strane treba poticati daljnje osnivanje udruga i učlanjivanje mlađih naraštaja, a s druge je neophodno održati aktivnosti koje dugo postoje i postale su tradicija i predstavljale nas sve ove godine u javnosti, i upravo je tu težina u odlučivanju o potpori, navodi Lukendić.

Na raspodjelu sredstava bilo je i primjedbi na posljednjoj sjednici Vijeća, i upravo je ta rasprava pridonijela iniciranju teme o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava o kojoj će biti riječi na predstojećem redovitom skupu udruga početkom prosinca, dodaje Lukendić.

Natječajna sredstva za rad kulturnih udruga ove su godine iznosila dva milijuna dinara, a taj je novac zainteresiranim udrugama podijeljen u proljetnom i jesenskom natječaju.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije:Siniša Jurić i Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima