Hvarani gostovali u Beogradu i Rumi

Objavljeno: 13.11.2012. Pregleda: 51

FaroskiKantaduri-RumaDvije hrvatske udruge, Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ i HKPD „Matija Gubec“ iz Rume, ugostili su od 26. do 28. listopada 2012. godine amaterske umjetnike iz Starog Grada na otoku Hvaru – Amatersko kazalište „Petar Hektorović“ i klapu „Faroski kantaduri“. Obje ove skupine rade na promicanju bogate kulturne tradicije tog otočkog grada.

Gosti su prvo nastupili u Beogradu. Kantaduri su 26. listopada pjevali na svetoj misi u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Vračaru, dok su sljedećeg dana glumci i pjevači s Hvara izveli cjelovečernji program u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

Tijekom boravka u Rumi oni su najprije sudjelovali na jutarnjoj nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa gdje su tijekom mise crkvene napjeve pjevali upravo članovi klape sa Hvara. Istoga dana u večernjim satima nastupili su u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi. Poznati glumac Aljoša Vučković je najavio nastup klape i kazališne družine s Hvara, da bi potom sve nazočne pozdravili i gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić i predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ Pavle Škrobot.

Klapa „Faroski kantaduri“ publici se predstavila spletom hvarskih pučkih pjesama i crkvenim napjevima, a Amatersko kazalište „Petar Hektorović“ izvelo je komediju „Ho Capio“ Lordana Zaninovića koja je izvedena na starohvarskom dijalektu. Nakon završetka nastupa gosti s Hvara su u predvorju Kulturnog centra za sve nazočne pripremili domjenak sa specijalitetima otoka Hvara: smokvama, bademima, medenjacima kao i poznatim hvarskim vinima, rakijom, prošekom, likerima... Druženje Hvarana s domaćinima iz Rume proteklo je u izuzetno ugodnom ozračju sa željom da ovo gostovanje bude samo početak duge i plodotvorne suradnje kulturno- umjetničkih društava, kao i gradova Rume i Starog Grada.

Tekst i fotografija: Nikola Jurca

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima