Igranka u HKPD Matija Gubec u Rumi, u povodu blagdana Sveta tri kralja

Objavljeno: 22.01.2017. Pregleda: 36

igranka u hkpd matija gubecBrežani, članovi HKPD-a Matija Gubec iz Rume, godinama njeguju jednu lijepu i za njih važnu tradiciju, a u povodu obilježavanja blagdana Sveta tri kralja. Običaji u povodu ovog blagdana karakteristični su za Rumu i vjeruje se da se oni njeguju jedino u ovom gradu u Srijemu. Ono što daje posebnu draž jeste da ove običaje prakticiraju najmlađi članovi, neoženjeni muškarci – kraljci, čiji je broj, kako s ponosom navode najstariji članovi ove udruge, iz godine u godine sve veći. A običaj je da na sam dan blagdana Sveta tri kralja, nakon pjevanja u crkvi i prostorijama Društva, mladi kraljci krenu da obilaze kućanstva u Rumi i okolnim selima.

Ulazeći u domove domaćina, kraljci ih pozdravljaju s Hvaljen Isus i pjevajući pjesmu Narodi nam se kralj nebeski, javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Obitelji koji toga dana prime kraljce u svoje domove, daruju ih kobasicama, novcem, rakijom, vinom...

Od prikupljenih darova, kraljci prve naredne subote organiziraju igranku u prostorijama Društva, koja je za Brežane jedna od najposjećenijih i najomiljenijih i na kojoj se okupi i najveći broj mladih. Tako je bilo i ove godine kada su mladi kraljci u prostorijama hrvatske udruge 14. siječnja organizirali svoje druženje.

Kako je bilo nekad?

Među prisutnim članovima bili su i najstariji kraljci, koji danas s ponosom kažu da su sretni što su se ovi običaji očuvali i što su ih s radošću prihvatili najmlađi članovi. „Zajedno s mojim prijateljem koji je večeras također ovdje i s tamburašima, pjevali smo godinama u povodu ovog za nas značajnog blagdana. Drago mi je što su danas te običaje prihvatili mladi, jer je jako važno da se tradicija i baština ovog podneblja ne zaboravi“, kaže Ivan Rakoš, jedan od najstarijih kraljaca. „Od vremena kada sam ja bio kraljac do danas običaji se nisu bitnije promijenili. Jedino što smo mi malo duže pjevali pa je to trajalo i po desetak dana. Tih dana smo se nakon pjevanja po kućanstvima svakodnevno okupljali u našim prostorijama gdje smo kuhali kobasicu, pili vino i rakiju i spremali se za igranku. Razlika je i u tome što smo uspjeli sakupiti i po 120 - 130 kobasica. Novca je bilo manje jer je bilo siromašnije vrijeme, mada nam i nije bio tako važan, ali nas je bilo više. Nije bilo televizora niti ove suvremene tehnologije, pa smo se više družili, a na ovaj blagdan, posebno. Drago mi je što su običaje prihvatila ova djeca i siguran sam da će se održati i u narednim godinama“.

Mladi kraljci

A igranka počinje tako što se u prostorijama Društva pogase sva svjetla, nakon čega okupljeni kraljci oko bačve vina pjevaju pjesmu. Nakon osvećenja prostorija i molitve vlč. Ivice Ćatića, župnika u Rumi, igranka je otvorena.

Titula vođe kraljaca ove godine pripala je najstarijem među njima – Goranu Kalaru. „Ovo mi je druga godina za redom kako vodim kraljce. I ove godine smo obišli veliki broj kućanstava, u kojima smo pjeval“, kaže Kalar. „Mladi vole ovaj običaj. Ove godine smo imali četiri nova kraljca. A tradicija nalaže da kada nam dođu novi članovi moraju popiti 2 dcl rakije i još tri ‘kruga’ vina ‘na bijelo’.

A koliko mladi vole ove običaje rekao nam je ovogodišnji najmlađi kraljac Ivan Volarić: „Ove godine sam počeo pjevati. Pjevali su mi i djed i otac i sasvim je prirodno da to nastavim i ja. Želim da se ova tradicija nastavi. Meni su običaji jako važni“, kaže on.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima