Zimsko spremanje u Antinu - Uspješno predstavljanje Hrvata iz Bačke

Objavljeno: 22.01.2017. Pregleda: 39

zimsko spremanje 1Zimsko spremanje je revija cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruho. Ova zanimljiva manifestacija se održava u Antinu (Hrvatska), a svoje osamnaesto izdanje imala je 14. siječnja. Organizator revije je mjesni KUD-a Lela i Vladimir Matanović. Manifestacija je pokrenuta 1999. na inicijativu predsjednika KUD-a Stjepana Belića i otad se održava neprekidno, prvo na sam dan, a potom uoči Sv. Antuna Pustinjaka, zaštitnika stoke i antinačkog malog kirbaja.

Revija je natjecateljskog karaktera, a prosudbeno povjerenstvo ove godine činili su: mr. sc. Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje, Danijel Šota, umjetnički voditelj Folklornog ansambla Lisinski Vinkovci i preč. Mato Knežević, župnik Župe sv. Mateja iz Garčina.

Na smotri postoje tri kategorije sudionika: kategorija cura, kategorija snaša (udanih žena) i kategorija momaka. Svi sudionici na osobit način moraju pokazati svoju uređenost, kompletnost i skladnost zimskog tradicijskog ruha, njegovo poznavanje, način nošenja te druga očitovanja vezana uz mjesto koje predstavljaju, govoreći narječjem svojega mjesta i ostavljajući opći dojam važan u konačnom prosuđivanju i ocjenjivanju.

Na smotri su sudjelovali i Hrvati iz Vojvodine, preciznije Bačke, koji su se predstavili s pet svojih šokačkih i bunjevačkih „manekena“. Uzimsko spremanje 2 kategoriji snaša predstavila se Anita Đipanov Marjanović iz Monoštora koja je odnijela i drugo mjesto u toj kategoriji. U kategoriji cura predstavila se Regina Kujundžić iz Tavankuta, a u kategoriji momaka sudjelovali su Davor Francuz iz Monoštora, Augustin Žigmanov iz Subotice te Milorad Stojnić iz Berega koji je odnio drugo mjesto u ovoj kategoriji.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupilo je nekoliko pjevačkih skupina i folklornih društava, gdje su i Hrvati iz Vojvodine dali svoj doprinos, odnosno nastupila je muška pjevačka skupina Bodroški bećari iz Monoštora. Ovogodišnje, 18. Zimsko spremanje započelo je 13. siječnja velikim koncertom Slavonia Banda, a završilo koncertom Sinova ravnice uz nezaobilazno veliko šokačko kolo.

Dom kulture u Antinu bio je premali da bi primio sve zainteresirane goste koji su željeli pogledati smotru, te je bilo nužno ove godine pored crkve postaviti veliki šator koji je mogao primiti puno više ljudi. Među ostalim, manifestaciji su prisustvovali i načelnik općine Tordinci Željko Matanović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Andrija Matić te drugi uzvanici.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima