Inicijativa Udruge građana „Urbani Šokci” iz Sombora

Objavljeno: 26.11.2019. Pregleda: 39

marija seremesic somborInicijativa Udruge građana Urbani Šokci izložena je na tribini „Sazvučje različitosti” kojoj su nazočili predstavnici nacionalnih vijeća i udruga nacionalnih zajednica koje žive na teritoriju Grada Sombora. 
„Želja nam je utemeljiti jedan ili više dana, koji bi bili posvećeni programima koje bi pripremile nacionalne zajednice, a taj program trebao bi biti manifestacija od značaja za Grad Sombor i dio kulturne i turističke ponude našeg grada. Ova tribina jest početak, jer ovu ideju treba razraditi, planirati dalje. Ne bi to bili samo nastupi folklornih udruga već izložbe, književne i filmske večeri, predstavljanje suvremenog stvaralaštva”, kazala je u uvodnom obraćanju predsjednica UG-a Urbani Šokci Marija Šeremešić, ističući da je tribina „Sazvučje različitosti” dobila potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 

Ona je dodala da je tribina organizirana uz suglasnost nacionalnih vijeća Hrvata, Nijemaca, Mađara, Roma i Bunjevaca. 
„Ovo je dobra prilika da kroz jednu zajedničku manifestaciju pokažemo ono što Sombor jest. Svakako da Grad Sombor želi dati potporu ovakvom programu. Nije realno očekivati da to bude ove godine, ali za narednu godinu već možemo planirati jedan zajednički program, definirati koliko je novca potrebno za to, uključiti u financiranje i nacionalna vijeća. U Somboru postoji i Savjet za međunacionalne odnose i svakako da bi u definiranje ove zajedničke manifestacije trebalo uključiti i njega. Savjet ne donosi odluke, ali daje svoje mišljenje”, kazao je vijećnik Gradskog vijeća zadužen za nacionalne zajednice Szilárd Janković.
Vladimir Šoć iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava je podsjetio da je 2018. godina bila izborna godina za nacionalna vijeća nacionalnih manjina i da Srbija ima 22 nacionalna vijeća, a 23. jeste Savez židovskih općina. Prema njegovim riječima, u 2019. godini za rad nacionalnih vijeća iz proračuna Srbije izdvojeno je 245 milijuna dinara. 

Rasprava

Sudionici tribine „Sazvučje različitosti“ podržali su ideju o zajedničkoj manifestaciji somborskih nacionalnih zajednica iako je bilo konkretnih dilema i nedoumica oko samog organiziranja manifestacije. 
„HNV će sigurno biti zainteresirano za sve programe gdje će se moći predstaviti hrvatska nacionalna manjina. U profiliranju ovog našeg programa svakako da će biti značajna i pomoć Grada Sombora. Hajde da idemo korak po korak, jer mi ovdje smo predstavnici udruga naših nacionalnih manjina, ali u to treba uključiti i udruge, jer su one te koje trebaju realizirati program“, kazao je dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić. 
„Ideja jest dobra, ali je treba temeljito razraditi, usuglasiti datum, definirati što bi ta naša manifestacija trebala predstavljati. Postoje programi u Somboru na kojima se predstavljaju nacionalne zajednice, ali to nije zaprjeka da mi sami osmislimo jedan naš program“, kazao je predsjednik Udruge Nijemaca Gerhard Peter Rang. 
„Desetljećima živimo u ovoj multinacionalnoj sredini, izmiješali smo se, a svaka zajednica sama za sebe organizira svoje manifestacije, ali sve nas je manje, sve je teže pokrenuti ljude. Zato mislim da je ovo jedna odlična ideja koja će na pravi način pokazati sliku Sombora kao sredine u kojoj zajedno živi više nacionalnih zajednica“, kazala je predsjednica Udruženja Makedonaca Zapadnobačkog okruga Ljiljana Sokolova. 

Zaključak

Dogovor s tribine „Sazvučje različitosti“ bit će proslijeđen Gradu Somboru, nacionalnim vijećima i udrugama. 
„Očekujemo da se udruge izjasne prihvaćaju li ovakvu inicijativu, pa da formiramo radnu grupu i nastavimo s konkretizacijom ove ideje“, kazala je Marija Šeremešić. 
„Postoje natječaji za projekte čiji je cilj unaprjeđenje prava nacionalnih manjina. Ukoliko imamo projekte u kojima sudjeluje više nacionalnih zajednica, naravno da imaju veću težinu. Tehnički bi se to moglo uraditi potpisivanjem Memoranduma o zajedničkoj suradnji, koji bi stvorio formalne mogućnosti da se zajednički aplicira na natječajima za sredstva koja bi se koristila za organiziranje zajedničkog programa nacionalnih zajednica“, kazao je Šoć. 
U nastavku je priređen kulturno-umjetnički program u kome su sudjelovale hrvatske, njemačke, mađarske i bunjevačke udruge koje su kroz pjesmu i ples pokazale dio kulturnog naslijeđa svojih nacionalnih zajednica.
Ono što bi trebalo uslijediti jest konkretizacija prezentirane ideje Urbanih Šokaca na kojoj su sada daljnji koraci vezani za nacionalna vijeća i udruge.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima