IV. festival marijanskog pučkog pjevanja u Bačkom Monoštoru - Pjesmom častili Gospu

Objavljeno: 08.07.2009. Pregleda: 54

monostor bac 2009S izvornim pučkim pjesmama u čast Blažene Djevice Marije, u subotu 4. srpnja 2009. godine, osam je pučkih zborova nastupilo na IV. festivalu marijanskog pučkog pjevanja u Bačkom Monoštoru u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla.

Nakon svečanog ulaska svih sudionika u crkveno svetište, sudionike festivala je pozdravio župnik Goran Vilov izrazivši radost što se nastavlja ova lijepa manifestacija U ime organizatora, KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, predsjednica Marija Turkalj je poželjela svima uspješan nastup koji će pokazati ljubav pjevača prema Gospi koju Monoštorci posebno štuju.

Na festivalu su nastupile pjevačke skupine: KPZH »Šokadija« iz Sonte, KUD „Kupina" iz R. Hrvatske, HKUD „Matoš" iz Plavne, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, crkveni zbor župe Sv. Marka iz Starog Žednika, HKUPD »Mostonga« iz Bača, Mađarski pjevački zbor župe Sv. Petra i Pavla te domaćini, KUDH „Bodrog".

monostor_kolo_malaZahvalivši svima na vrlo lijepom nastupu, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" u Subotici, mons. dr. Andrija Kopilović je čestitao na lijepo osmišljenom festivalu kojim se čuva pobožna pjesma posvećena Božjoj Majci. On je tom prigodom rekao kako istraživanja pokazuju da upravo duhovna pjesma najduže može očuvati vjerski i narodni identitet budući da zahvaća čitavo čovjekovo biće. On je također predložio organizatoru da u propozicije stavi oživljavanje starih pjesama te bi svi sudionici izveli po jednu staru, možda i zaboralvjenu pjesmu, a drugu poznatiju i noviju.

Svi su sudionici skupa s publikom na kraju oduševljeno otpjevali popularnu pučku pjesmu Čuj nas Majko i u svečanoj povorci krenuli prema mjesnom Domu kulture gdje je nastavljeno druženje. Kako je ovo druga po redu priredba u okviru zajedničkog ovogodišnjeg programa šokačkih udruga pod nazivom ŠOKCI I BAŠTINA, u Domu kulture svi su sudionici otpjevali šokačku himnu „Šokadija".

Festivalu su prisustvovali predstavnici Grada Sombora, Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatske riječi, Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, Šokačke grane iz Osijeka, predstavnici kulturnih udruga.

monostor bac 2009

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima