Otvoren 24. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu

Objavljeno: 13.07.2009. Pregleda: 46

Kolonija slamarki 2009Rad slamarki, pa tako i održavanje Kolonije naive u tehnici slame, koja ih svake godine redovito okuplja u Tavankutu kako bi nastala nova umjetnička djela od slame, značajni su dio naivne umjetnosti ovoga kraja. Otvorenje 24. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame, upriličeno je u petak, 10. srpnja, u Domu kulture u Tavankutu. Koloniju je otvorio predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva «Matija Gubec», Ladislav Suknović, istaknuvši stvaralaštvo u tehnici slame izuzetno vrijednim segmentom naivne umjetnosti, koje svojom specifičnošću izaziva veliku pozornost u zemlji, ali i inozemstvu.

Kolonija slamarki 2009 »Kao i prije 24 godine, Tavankut je središte jedne umjetničke vrijednosti. Mnogi možda naivu smatraju umjetnošću koja nastaje na rubu gradskog stvaralaštva, ali je njezina vrijednost upravo u kontinuiranu trajanju i pozornosti koju izaziva kod velikog broja ljudi, koji nas kontaktiraju i dolaze posjetiti našu galeriju slika od slame. To je djelomice bio i razlog da ove godine preuredimo galerijski prostor koji sada raspolaže izložbenim dijelom, prostorijom namijenjenom za suvenirnicu i održavanje radionica, te prostorijom u kojoj će biti smještene slike od slame sa svih dosadašnjih Kolonija«, navodi Suknović.

Svečanost otvorenja Kolonije uljepšali su nastupom tamburaši i folkloraši HKPD «Matija Gubec», dok je uoči otvorenja Kolonije, u galerijskom prostoru HKPD «Matija Gubec», već tradicionalno postavljena i izložba slika od slame, nastalih na prošlogodišnjem sazivu Kolonije.

Kolonija slamarki 2009 Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti i etnolog iz «Muzeja Slavonije» u Osijeku, Grgur Marko Ivanković. On je tom prigodom izrazio zadovoljstvo glede očuvanja kontinuiteta u radu sa slamom, koji se, kao specifičnost Tavankuta i njegove okolice, uspijeva prenijeti i na mlade naraštaje. (Marija Matković)

Cijeli izvještaj o ovom događaju možete pročitati na web portalu Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice. Fotografije je izradio Ivan Ivković Ivandekić, a mogu se pogledati na web stranicama www.subotica.info.

 

Kolonija slamarki 2009

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima