Preminuo prvi rocker u Srijemu Ilija Žarković – Žabac

Objavljeno: 15.07.2009. Pregleda: 63

Ilija ZarkovicU utorak, 14. srpnja 2009. godine, u 62. godini života iznenada je preminuo Ilija Žarković - Žabac (1947., Golubinci), jedan od najistaknutijih i najsvestranijih umjetničkih stvaralaca u ovom kraju, koji je sav svoj kreativni vijek posvetio glazbi, poeziji, istraživačkom i publicističkom radu.

Prvi rocker u Srijemu, koji je prije tri i pol desetljeća sa svojim VIS-om Asteroidi iz rodnih Golubinaca snimio ploču s rock glazbom, što je u to vrijeme u provinciji bio podvig dostojan divljenja, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika u Vojvodini, član Društva hrvatskih književnika.

Njegove su pjesme uvrštene u nedavno objavljenu trotomnu antologiju poezije manjina u Srbiji „Trajnik" te izbor iz suvremenog hrvatskog pjesništva u Vojvodini „Budi svoj" u zagrebačkomu „Vijencu" (br. 400). Objavio je dvije zbirke poezije „Lice ravnice" (1996.) i „I ni tamo ni ovamo" (2007.), te zbirku anegdota „Iz naše avlije".

Ilija Zarkovic s tamburasimaPopularni Žabac je s rock svirke prešao na tamburice gdje je kao primaš svirao dugo u Golubinačkim tamburašima i nastavio u Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Tomislav", čiji je bio i osnivač. Istodobno je pisao i pedagoška štiva o tamburi, koja su ušla u njegove dvije objavljene knjige Škole tambure: „Tanke žice tamburice" i „Svirac svira". Dobivao je nagrade i priznanja na tamburaškim festivalima Zlatna tamburica i Vojvođanske zlatne žice, gostovao u mnogim mjestima Vojvodine i u Republici Hrvatskoj.

Značajan prinos hrvatskoj i srpskoj leksikografiji predstavlja Žarkovićev „Zaboravljeni rečnik ruzmaronskog Srema" s 2.300 riječi, koji je nedavno objavljen u izdanju Srpske knjige iz Rume i Saveza amatera Stare Pazove, te „Zaboravljeni rječnik - govor golubinačkog kraja", koji će se uskoro pojaviti na hrvatskom jeziku u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ilija Zarkovic Izdavanje prvospomenutoga rječnika je prije dva mjeseca na predstavljanju u predvorju Gradskog kazališta upravitelj Knjižnice „Dositej Obradović" u Staroj Pazovi Ratko Čolaković ocijenio kao kulturni događaj godine bez premca na ovom prostoru.

(Branko Rakoćević)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima