IX. dani Balinta Vujkova u znaku narodne književnosti Hrvata u Podunavlju

Objavljeno: 04.11.2010. Pregleda: 68

dani bv 2010-djecaOvogodišnja najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini i Srbiji Dani Balinta Vujkova s podnaslovom Dani hrvatske knjige i riječi, devetu godinu zaredom organizira Hrvatska čitaonica, održana je od 27. do 29. listopada. Ona se svake godine održava u mjesecu knjige u cilju očuvanja narodnog govora i stvaralaštva na hrvatskom književnom jeziku, oživljavanja književne baštine i valorizacije velikoga djela našeg najvećeg sakupljača narodne književnosti Balinta Vujkova. Tema IX. dana Balinta Vujkova bila je Narodna književnost Hrvata u Podunavlju.


dani bv 2010-djeca2Program za učenike - Narodna književnost u školi

Deveti Dani Balinta Vujkova počeli su u srijedu, 27. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, u kojoj je bilo oko 400 učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Oni su sa svojim nastavnicima upoznali Balinta Vujkova i narodno blago kroz dramatizaciju nekoliko pripovjedaka, dobili su novu knjigu iz opusa Balinta Vujkova „Tri pripovitke o zmajovima".

dani bv 2010-nagradjeni crtezNa likovni natječaj, koji je raspisao Organizacijski odbor na temu „Zmaj iz pripovitke dide mog", stiglo je 120 crteža zmajeva koje su poslali učenici i djeca iz vrtića „Marija Petković". Stručno povjerenstvo (Olga Šram, Ljubica Suturović i Arsen Ćosić) odabralo je 14 najboljih radova, a Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova pripremio je lijepe nagrade. Svako dijete koje je sudjelovalo u likovnom natječaju dobilo je knjigu „Tri pripovitke o zmajovima" a najbolji radovi predstavljeni su na izložbi u predvorju Gradske kuće.

Razgovor o aktualnom trenutku u književnosti Hrvata u Vojvodini

U četvrtak navečer održan je razgovor o aktualnom trenutku u književnosti Hrvata u Vojvodini u kojem je sudjelovalo tridesetak pisaca i ljudi koji se bave knjigom. Oni su izrazili potrebu što većeg uključivanja mladih u svijet literature te je donesena odluka o pokretanju radionica kreativnog pisanja za završne razrede osnovne škole, kao i za srednjoškolce. Također će se poraditi na pokretanju Književnog salona.

dani bv 2010-strucni skup-mStručni skup

U stručnom skupu na temu „Narodna književnost Hrvata u Podunavlju" sudjelovali su: dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, mr. sc. Stjepan Blažetin i konzulica R. Hrvatske u Mađarskoj Katja Bakija iz Pečuha u Mađarskoj, dr. Robert Hajszan iz Austrije, dr. sc. Jasna Melvinger i Petko Vojnić Purčar iz Petrovaradina, Marija Šeremešić iz Sombora, Zvonimir Pelajić iz Plavne te subotički sudionici stručnoga skupa: Tomislav Žigmanov, Đuro Lončar, Bernadica Ivanković i Katarina Čeliković.

Na skupu je izloženo 12 radova na temu „Narodna književnost Hrvata u Podunavlju" te „Sakupljački rad Balinta Vujkova".  Svi će radovi biti objavljeni u zborniku koji je u pripremi za tisak.

dani bv 2010-jasnaKnjiževna nagrada za životno djelo „Balint Vujkov Dida"

Organizacijski odbor IX. dana Balinta Vujkova treću godinu zaredom dodjeljuje nagradu za životno djelo na području književnosti pod nazivom Balint Vujkov Dida. Ovu nagradu i priznanje, koja se sastoji od umjetničke slike i novčanog iznosa, smatramo kao čast i obvezu prema svojim najzaslužnijim djelatnicima na području književnosti. Likovno je priznanje osmislila somborska umjetnica Cecilija Miler.

Ovo značajno priznanje Organizacijski odbor dodijelio je izuzetnoj znanstvenici i jezikoslovki dr. sc. Jasni Melvinger iz Petrovaradina.

dani bv 2010-zeljkaMultimedijalna večer

Dani Balinta Vujkova prate i nakladničku djelatnost na hrvatskom jeziku u Vojvodini koju je na Multimedijalnoj večeri, 29. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće, od prošlih Dana do danas predstavila članica Organizacijskog odbora Željka Zelić.

Na početku ove večeri publici se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić čestitajući Organizacijskom odboru na naporima koje ulaže u očuvanje književne i jezične baštine. On je tom prigodom rekao kako je HNV Dane Balinta Vujkova uvrstio u jednu od triju manifestacija od značaja za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

dani bv 2010-godarMultimedijalna večer, s temom narodne književnosti, predstavila je riječ u različitim oblicima, među kojima je i onaj glazbeni. Narodne pjesme Šokaca zapisivao je, a neke i uglazbio, dr. Josip Andrić, a suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Vojislav Temunović ih je popisao i stavio na repertoar tamburaških sastava. Dvije šokačke narodne pjesme, uz pratnju Tamburaškog orkestra HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta otpjevali su Boris Godar i Bernadica Vojnić Mijatov („Sidi dida na jendeku" i „U bašči cvate orasi"). Bunjevačke narodne pjesme („Sjaj miseče, ne krij zrake svoje" i „Misečina, misečina") otpjevala je Marija Sekereš uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama" pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

dani bv 2010-adrianaTijekom večeri publika je imala prigodu čuti staru bunjevačku narodnu pjesmu „groktalicu" ili „groktušu" u izvedbi Adriane Mitreski, što je plod započetog etnomuzikološkog istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koji nastoji skupiti ove skoro zaboravljene stare pjesme.

Jednu od šokačkih pripovjedaka govorila je gošća iz Sonte - Ruža Silađev, a staru narodnu pjesmu pod naslovom Spremanje u svatove govorila je studentica Nevena Mlinko.

dani bv 2010-zbor iz osijekaSpecijalni gosti IX. dana Balinta Vujkova bio je muški zbor Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva „Zrinski" iz Osijeka koji je otpjevao splet izvornih narodnih pjesama iz Hrvatske.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima