Novi svezak „Klasja naših ravni“

Objavljeno: 13.09.2010. Pregleda: 57

U novom svesku „Klasja naših ravni", broj 7.-8. 2010., objavljeni su ulomci iz romana Matije Poljakovića („Zapisi jednog luđaka") i Dražena Prćića („U sjaju skupocjena prstena«), kao i proza Franje Petrinovića („Prinudni upravnik pijačnih strasti", „Izgubljen na mostu" i „Visokokvalificirani penjač").

U rubrici posvećenoj poeziji tiskani su stihovi Edwarda Estlina Cummingsa („Osmijeh bez lica"), u izboru i prepjevu Roberta G. Tillyja pjesme Lajče Perušića („Vukovarska rapsodija") i Ljubice Kolarić-Dumić („Ja se mraka ne bojim"), kao i izbor iz pjesništva Matije Evetovića. O nekim značajkama ovoga pjesnika, kojega šire čitateljstvo bolje zna po književno-povijesnim djelima, piše Milovan Miković („Tražeći odgovore - O pjesništvu Matije Evetovića").

Novi broj časopisa „Klasje naših ravni" može se nabaviti u Gradskoj knjižari „Danilo Kiš" („kod Mirka"), po cijeni od 150 dinara.

Jasna Melvinger razmatra hvalospjeve Ilije Okrugića Srijemca, što ih je posvetio crnogorskom knezu Nikoli I. Petroviću Njegošu i srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću. Nadalje, u novom svesku „Klasja" su i tv-scenarij Stjepana Bartoša („U komi"), kao i igrokaz Ivana Andrašića („Knez nije zno plivat"). Đuro Franković piše o pojedinim običajima Hrvata u Mađarskoj, koji su povezani s osmim mjesecom („Kalendar - kolovoz"), a Stevan Mačković piše o Subotici iz 1933. godine glede jednog izvješća gradskog Kulturno-socijalnog odjela grada.

Uz druge radove u novom svesku „Klasja" su i likovni prilozi Nele Horvat rađeni na svili.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima