VI. dječja smotra pjevača – puna ljubavi i srca

Objavljeno: 29.09.2010. Pregleda: 59

djecja smotra 2010-1-mDvorana ispunjena ljubavlju i srcem bila je Velika vijećnica Gradske kuće u prošli petak, kada je 16 glazbenih točaka izvedeno na VI. smotri dječjih pjevača i zborova, koja se održava u okviru Festivala bunjevački pisama, ove godine desetog po redu. Smotru je otvorio dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki ističući pri tom da je ova manifestacija najbolji primjer provedbe očuvanja stečenih prava i nacionalnog identiteta i kulture, koje nam je država omogućila, a mi ga putem Smotre ostvarujemo.

Za šest godina oko stotinu izvođača sudjelovalo je na Smotri, i tako imalo priliku pokazati svoje umijeće, kaže predsjednik Upravnog odbora Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama» dr. Marko Sente.

djecja smotra 2010 - 2-m«Ostvarili smo cilj, i smotra je postala pravi rasadnik ne samo solista tj. pjevača nego i tamburaša. Svjedoci smo toga svih ovih šest godina, oformili smo orkestar i imamo puno ljubitelja tambure. Oni su čuli za profesore Miru i Voju Temunovića i vidjeli su kako to lijepo zvuči u realizaciji sestre i brata. Do sada je desetak mladih izvođača pokazalo izniman talent kojim će se najvjerojatnije moći dičiti za života, a na naše veliko zadovoljstvo moći će se i profesionalno baviti glazbom.»

Na Smotri su sudjelovala djeca dobi od 6 do 15 godina, iz Subotice i okolnih mjesta, uz glazbenu pratnju Omladinskog festivalskog orkestra, pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Jedan od roditelja, Davor Šimić kaže da njegova kćer nastupa po drugi put na Smotri i da se sada više ne plaši kao prvi put:

«Marjan Kiš nam je gotovo slučajno ponudio jednu pjesmu, ako bi Dunja to htjela otpjevati, a ona voli pjevati. Pitali smo je hoće li i rekla je da hoće. Tako je to krenulo. Nakon toga je Vojislav Temunović napravio aranžman i glazbu i evo i dalje se bavimo pjevanjem.»

djecja smotra 2010 - 3-m Mala Dunja Šimić je odmah nakon nastupa rekla nekoliko riječi za naš Radio.

«Evo, sretna sam i stvarno volim pjevati. Tekstovi su pomalo teški za učenje, ali ipak uspijem na koncu.»

Još jedan od mladih sudionika, Josip Jaramazović tvrdi da mu se zbivanja oko smotre sviđaju.

«Ovo je jako lijepo i zabavno. Nestrpljiv sam da nastupim. I ja volim pjevati i ako mi je nešto zabavno onda mi je lako učiti pjesme, a ako se voli onda je još lakše.»

Osim iz gradskih škola «Ivan Milutinović», «Matko Vuković» i «Sveti Sava», na smotri su sudjelovala i djeca iz osnovnih škola u prigradskim naseljima – Tavankuta, Đurđina, Žednika i Male Bosne.

Nakon VI. smotre, u iščekivanju smo «velikog» Festivala bunjevački pisama koji će se održati u petak, 24. rujna u Dvorani sportova. Ulaznice po cijeni od 250 dinara mogu se kupiti u knjižari «Plato» i u Galeriji «Pod tornjem» ili putem telefona 060/016-1167, kao i na dan festivala, na ulazu u Dvoranu sportova.

djecja smotra 2010 - sandorske kraljice-m

 

Tekst: Siniša Jurić

Fotografije: Ivan Ivković Ivandekić

 

Test je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima