IX. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

Objavljeno: 05.08.2020. Pregleda: 35

seminar u tavankutuHrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta organiziralo je od 15. do 17. srpnja  2020. godine IX. Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Zbog proglašene epidemije, nije bilo polaznika iz inozemstva, već su bili samo iz naše zemlje, preciznije samo sa sjevera Bačke – iz Tavankuta, Mirgeša, Bajmaka i Subotice. Njih četrdeset i dvoje su se u tri dana oprobali u različitim radionicama, teorijskim i praktičnim vještinama. Osim što je bilo moguće uvježbati postojeće plesne i glazbene vještine, seminar se pokazao kao prigodno mjesto za učvršćivanje prijateljstava, timskoga rada, ali i aktivnog odmora. 

Pet tematskih cjelina

Ovogodišnja tema seminara bio je običaj Bunjevački svatovi, a u svojem programu obuhvatio je pet tematskih cjelina u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrumenti – gajde i frula, slamarstvo kao izvorna likovna tehnika, a priređena je i gastro radionica. 
Na plesnom dijelu seminara, koji je vodio Ivica Dulić, prezentiran je izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova. U okviru ovog dijela seminara prof. Emina Tikvicki održala je sate tradicijskog pjevanja, na kojima su polaznici učili pjesme vezane za Bunjevačke svatove poput Majkino ruvo svlači.
Polaznici seminara posvećenog tamburaškoj glazbi, odnosno temi Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, a koji je vodio prof. Vojislav Temunović, obradili su brojne segmente među kojima i Pjesme za bunjevačke svatove. U sekciji tradicijskih instrumenta ove se godine radilo samo na gajdama. Predavač na ovom dijelu seminara bio je Augustin Žigmanov koji je ovoga puta radio online zbog nemogućnosti da se okupi veći broj polaznika.  

Gastro radionica

Na ovogodišnjem seminaru novina je bila gastro radionica u koju se uključilo osam polaznika, a koji su se oprobali u izradi domaće tarane s divenicom (sitnoga tijesta s kobasicom). Voditelji radionice su bili Vesna i Goran Francišković. Dobrinka Babijanović prezentirala je način izrade tzv. duvani listića dok su Ruža Stantić i Branka Vujić prikazale izradu domaćeg pekmeza od zerdelija (marelica).  
Zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja većeg broja ljudi na otvorenom i zatvorenom  prostoru, uobičajeni svečani program završetka Seminara bunjevačkog stvaralaštva, na kojem se prezentira naučeno, nije se mogao realizirati. No zato se na Facebook stranici Seminara, na fotografijama te video zapisima, može vidjeti i čuti kako je sve izgledalo. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima