„Takmičenje risara” u doba korone

Objavljeno: 05.08.2020. Pregleda: 54

ris pod maskamaIako je, zbog epidemiološke situacije, ovogodišnje Takmičenje risara koje se tradicionalno održava u sklopu subotičke Dužijance, bilo otkazano, manifestacija je ipak održana prošloga tjedna u manjem formatu, bez dočeka gostiju i brojne publike. Na njivi pokraj crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu risari i risaruše oprobali su svoje kose.    
Domaćini ovoga risa bili su Pavle Kujundžić i Suzana Matković. Sudjelovalo je 10 risarskih parova. Bilo je i pletenja užadi, a priređen je i risarski ručak (slanina, luk, domaći kruv i kiselna), risarska pogodba. Bilo je i pravljenje krstina, voženja pokošenog žita na „salaš“ i vršidbe starom vršalicom. Početak risa ove je godine zvonom, umjesto gradonačelnika, označio predsjednik UBH Dužijanca msgr. dr. Andrija Anišić. 

Sve je završilo risarskom užnom uz taranu, koja je nedavno napravljena na radionici u sklopu Dužijance i s divenicom koja je napravljena zimus na risarskom disnotoru. 
„Smisao ovog ‚risa pod maskama‘ ili ‚covid-risa‘ bilo je snimanje i fotografiranje za buduće generacije. Naime, željeli smo zabilježiti kako je moguće i nužno raditi ‚ris‘ odnosno ovrći žito u svakoj prilici odnosno neprilici koju može donijeti pojedina situacija u svijetu ili u našoj zemlji. Ni ove godine naši marni seljaci, usprkos virusu, nisu ostavili naše njive neobrađene, niti su odgodili žetvu za vrijeme kad prestane epidemija ili pandemija“, navodi msgr. dr. Anišić.

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima