Dio kuće bana Jelačića vraćen hrvatskoj zajednici

Objavljeno: 05.08.2020. Pregleda: 40

kljuc bana jelacica„Čuvajte uspomenu na našega bana, budite ponos Hrvata, bogatstvo Srbije i poveznica naših  dviju država“, poruka je predsjednice HNV-a Jasne Vojnić koju je uz ključeve rodne kuća bana Jelačića predala upravitelju Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Goranu Kauriću. Ovim činom hrvatska zajednica ušla je u posjed dijela kuće u kojoj je 16. listopada 1801. godine rođen hrvatski ban Josip Jelačić.

Povijesni dan

Od prve ideje do konačne predaje ključeva prošlo je 17 godina. Toliko dugo trajali su napori institucija i pojedinaca da se, konačno, hrvatskoj zajednici vrati kuća bana Jelačića. „Za hrvatsku zajednicu u Srbiji ovo je povijesni trenutak, jer se poslije 75 godina rodna kuća bana Josipa Jelačića konačno vraća u hrvatsku zajednicu. Od prve inicijative HKPD-a Jelačić koja je podnesena Hrvatskom nacionalnom vijeću prošlo je 17 godina. Dakle, put nije bio ni malo lagan. Od inicijative, početnih dogovora Tomislava Žigmanova s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, bivšeg predsjednika HNV-a koji je pravno riješio pitanje otkupa kuće, do našeg Petra Pifata koji je to sve iznio na svojim leđima. Velika je ovo stvar za hrvatsku zajednicu. Ne samo što ćemo u ovim prostorijama čuvati uspomenu na našeg bana, već i što će ovo biti jedan prostor koji će biti na ponos ne samo Hrvata u Petrovaradinu već i cijelog Petrovaradaina, Novog Sada, Srijema, Vojvodine, pa i cijele Srbije“, kazala je predsjednica HNV-a podsjetivši da je novac za kupnju kuće, a riječ je o 600.000 eura, osigurala Republika Srbija. Upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Kaurić također drži da je 17. srpnja 2020. godine, kada su Zakladi simbolički uručeni ključevi Jelačićeve rodne kuće povijesni dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji. „Mi smo uspjeli otkupiti jedan dio kuće i sada već imamo zaokruženu cjelinu, jer u posjedu smo većeg dijela kuće bana Jelačića. Pokušat ćemo još otkupiti dva stana kako bi u potpunosti bili vlasnik ove katnice, što nam je plan za budućnost. Ispred Zaklade sada je najveći izazov osigurati sredstva za projekt i radove na obnovi kuće. Imamo obećanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada da će financirati taj projekt, kao i obećanje predsjednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića da će financijski pomoći građevinske radove. Nadam se da ćemo i u državi Hrvatskoj imati dobrog partnera“, kazao je Kaurić. 

Ponos Petrovaradinaca

Otkup dijela kuće bana Jelačića i njeno uređenje pitanje je koje je vodstvo hrvatske zajednice na dnevni red stavljalo više od jednog desetljeća, pa i prilikom razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. „Nakon Lektorata za hrvatski jezik i Doma kulture u Tavankutu, ovo je treći kapitalni projekt koji smo uspjeli privesti kraju na temelju dogovora i razgovora s tadašnjim predsjednikom Vlade RS Vučićem. U Novom Sadu ovo je prvi prostor koji je u vlasništvu hrvatske zajednice i koji će kulturnim programima koji će tu biti priređivani pridonositi očuvanju sjećanja na bana Jelačića i biti vidljiva stanica na multikulturalnoj sceni samoga Novog Sada. Ono što je važno je da smo već imali kontakte s gradonačelnicima nekoliko hrvatskih gradova i kontakte s nekoliko županija. Ban Josip Jelačić osoba je koje povezuje i Srbe i Hrvate, grob mu je u Zaprešiću i sve to može biti pravi razlog da Hrvati u Srbiji budu pozitivna poveznica“, kazao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a i podsjetio da je kuća bana Jelačića, uz sjedište HNV-a i ZKVH-a, drugi prostor koji je u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz još nekoliko udruga koje imaju prostore u svom vlasništvu.
„Ovo je lijep događaj i jedan o ljepših u mojem životu. Nema Petrovaradinca ili bivšeg Petrovaradinca Hrvata koji se ne zaustave ispred rodne kuće bana Jelačića, jednog od najvećih sinova hrvatskog naroda. Ploča s natpisom da je u toj kući rođen ban Jelačić prekrivena je 90-ih godina. Ponovno je otkrivena 2001. godine kada smo obilježili 200 godina od rođenja bana Jelačića“, kaže velečasni Marko Kljajić.
Predaja ključeva upriličena je na skromnoj svečanosti koja je priređena sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. Prostorije, podrum, prizemlje i dio kata, koji su predani Zakladi posvetio je velečasni Marko Kljajić.

Izvor: Hrvatska riječ (Z.V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima