Iz HDPU-a u HPD „Bela Gabrić“

Objavljeno: 02.11.2020. Pregleda: 44

bela gabricNekadašnja udruga Hrvatsko društvo za pomoć učenicima Bela Gabrić, osnovana 2002., nakon nekoliko godina zastoja u radu, od početka ove (2020.) godine ponovno je aktivna i to pod novim nazivom – Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić. Udruga je dobrovoljna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija osnovana na neodređeno vrijeme radi skrbi o obrazovnim i drugim potrebama djece, učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika – pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. Osim naziva, promijenjeno joj je i rukovodstvo, a njezini članovi (njih oko 15) su prosvjetni djelatnici, odgojitelji, učitelji, nastavnici i profesori. 

Udruga Bela Gabrić je u 2020. godini aplicirala na više javnih natječaja različitih institucija (Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, AP Vojvodina, Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije), a odobrenih projekata bilo je sedam.
„Nizom projekata otvorili smo i pokrenuli našu djelatnost. Uglavnom smo bili uspješni u pisanju projekata i osigurali smo sredstva za stručno usavršavanje prosvjetnih djelatnika, koje je nedavno održano u Tavankutu, za profesionalnu orijentaciju srednjoškolaca, za financijsku potporu učenicima i obiteljima koji su teškog materijalnog stanja, te dio sredstava za prijevoz učenicima koji nisu obuhvaćeni prijevozom koje osigurava HNV, a pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Također, polako privodimo kraju projekt izrade programa nastave i učenja za gimnazijski predmet Hrvatski jezik i književnost“, kaže predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal. 
Kako dodaje, ovo društvo intenzivno surađuje s udrugom Naša djeca, jer obje brinu o obrazovnim potrebama Hrvata u Srbiji. 
„Mi ćemo ovu vrstu suradnje nastaviti i zajednički, ali i posebno, aplicirati na projekte kako bismo osigurali sredstva za različite aktivnosti koje su potrebne u obrazovanju na hrvatskom jeziku“, ističe Uršal.
Neki od ciljeva ove udruge su: promoviranje, unaprjeđenje i zalaganje za ostvarivanje prava na školovanje na hrvatskom jeziku; potpora djeci koji pohađaju vrtiće i učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku; stipendiranje studenata pripadnika hrvatske zajednice; pomoć učenicima putnicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku; provođenje socijalnog programa za djecu koja pohađaju ustanove obrazovanja na hrvatskom jeziku; edukacije i provođenje različitih aktivnosti s prosvjetnim radnicima koji izvode odgojno-obrazovne i obrazovno-odgojne programe na hrvatskom jeziku te izvannastavne aktivnosti i programe neformalnog obrazovanja; potpora obiteljima i organiziranje različitih edukativnih programa za očuvanje braka i obitelji; očuvanje i unaprjeđenje tradicije i kulturne baštine hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i drugi. 
Margareta Uršal je početkom listopada u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća (udruga za sada nema svoje prostorije za rad) održala sastanak s rukovodstvom i članovima ove ponovno aktivne udruge s ciljem da se napravi presjek stanja dosadašnjih aktivnosti, te dogovore daljnji koraci. Među ostalim, razmotrene su pristigle zamolbe roditelja za prijevoz učenika i za financijsku potporu obiteljima učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. 
Udruga ima svoju Fb stranicu (HPD Bela Gabrić) putem koje izvještava o svojim aktivnostima. 

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima