Iz povijesti Dužijance (VIII.)

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 71

dužijanca viiiOvaj posljednji nastavak serijala Iz povijesti Dužijance usredotočen je na 2011. godinu kada je veličanstvenom proslavom obilježena stota obljetnica Dužijance.

U slavlju 100. obljetnice Dužijance priređeno je 60-ak priredbi različitog sadržaja. Vizionarski zamišljen, sveobuhvatno planirani program proslave 101. Dužijance, ostvaren je gotovo u cijelosti, što je, pogotovo sada, s odmakom od 10 godina, vrijedno divljenja.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance 2011. bio je Davor Dulić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, a generalni pokrovitelj predsjednik Srbije Boris Tadić. Gradski bandaš i bandašica bili su Petar Gaković i Đurđa Sudarević, a mali bandaški par Luka Skenderović i Katarina Piuković.

Program stote proslave Dužijance obilovao je atraktivnim sadržajima u duhovnim, kulturnim, zabavnim, edukativnim, umjetničkim sferama, svaki je događaj osmišljen vizualno, sadržajno, prostorni resursi u Subotici, Đurđinu, na Paliću su iskorišteni, Subotica je bila mjesto susreta, a dužijanca bunjevačkih Hrvata običaj koji ima snagu centripetalne sile.

Vatromet događaja

Od brojnih događanja spomenut ćemo koncerte grupa Neverne bebeColonia, Akija Rahimovskog, Prljavog kazališta, Josipe Lisac, Dušana Svilara, Perpetuum mobile, gala tamburaške večeri sa Zvonkom Bogdanom, koncert TS Gazde, nastup profesionalnih folklornih ansambala LadoKoloTanec, nastupi folklornih skupina u Subotici, Bajmaku i na Paliću, tamburaška večer.

Održane su i tribine, promocije knjiga, književna večer u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Predavanje na temu „Blaško Rajić i Dužijanca" održao je mr. Andrija Anišić, a Naco Zelić govorio je o tzv. gradskoj Dužijanci koja se počela slaviti u Subotici 1968. godine. Nakon toga dr. Andrija Kopilović uručio je nagrade Instituta za 2011. godinu, a Alojzije Stantić je proglasio najljepši izlog za Dužijancu. Glazbene točke na Književnoj večeri izveo je katedralni zbor Albe Vidaković pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić.

Na salašu Vlatka Vojnića Purčara u Đurđinu su predstavljene knjige Ris i obiteljska Dužijanca u subotičkom ataru Alojzija Stantića i Obiteljska Dužijanca Laze Vojnića Hajduka.

Održane su i razne izložbe, a u Modernoj galeriji Likovni susret otvorene su dvije izložbe: S Božjom pomoći i izložba promidžbenog materijala Dužijance od 1968. do 2011. godine za koju je materijal prikupio Ljudevit Vujković Lamić.

Fotomonografija Blago iz dolafa Marinka Piukovića predstavljena je u predvorju Gradske kuće, uz nesvakidašnju Reviju bunjevačke nošnje.

Također, na svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće predstavljene su poštanske marke s motivima žetvenih svečanosti. Na markama je maketa katedrale sv. Terezije Avilske koju su od slame izradile Kata Rogić i Mara Ivković Ivandekić 1973. godine, te kruna koju je povodom jubileja Dužijance izradila Jozefina Skenderović. Serija maraka sadržavala je vinjete izrađene na temelju fotografija Augustina Jurige.

Subotica je te 2011. godine dobila i spomenik Risaru u parku ispred Gradske kuće. Po liku risara Stipana Kujundžića izradila ga je subotička kiparica i multimedijalna umjetnica Maja Rakočević Cvijanov.

Kod gradonačelnika Subotice Saše Vučinića organiziran je prijem za inozemne folklorne ansamble, a kardinal Josip Bozanić se u Bunjevačkom kolu susreo sa svim živućim bandašima i bandašicama u proteklih stotinu godina. Od 202 bandaša i bandašica bilo ih je 99 živih.

Osim toga, on se nakon svečane sjednice Instituta Ivan Antunović u Gradskoj kući susreo s predstavnicima hrvatskih udruga i institucija iz Subotice i okolice.

Svi bandaši i bandašice

Osim kardinala Bozanića, gost je bio i skopski biskup Kiro Stojanov. Uz domaćeg biskupa Ivana Pénzesa, oni su u sudjelovali u subotu na svečanoj Večernjoj u katedrali. Pjevanje su predvodili združeni subotički zborovi pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. Nakon kardinalova pozdrava združeni zborovi su uz pratnju gudačkog komornog orkestra s trubama i timpanima uz orguljsku pratnju Kornelija Vizina, a pod ravnanjem Miroslava Stantića prvi puta u subotičkoj katedrali izveli Mozartov Te Deum, a na kraju otpjevali i Händelov Aleluja.

Dan prije glavne Dužijance, u subotu navečer, na Trgu su nastupili domaći i folklorni ansambli iz Makedonije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i Grčke.

Misno slavlje središnje proslave Dužijance predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, sa skopskim biskupom Kirom Stojanovim, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom, katedralnim župnikom mons. Stjepanom Beretićem te svećenicima Subotičke biskupije.

Nakom svečane povorke kroz grad i predaje kruha gradonačelniku na gradskom trgu, nazočnima se obratio gradonačelnik Saša Vučinić i predsjednik počasnog Organizacijskog odbora Dužijanca 2011. i predsjednik Vlade Vojvodine dr. Bojan Pajtić. Dužijanci je, osim mnogih visokih uzvanika nazočio i predsjednik Županijske skupštine Antun Toni Žagar, predstavljajući Vukovarsko-srijemsku županiju.

Krunu 100. Dužijance, koja je posvećena godini obitelji i stotoj obljetnici ove manifestacije, izradila je Jozefina Skenderović, a pjevanje na misnom slavlju predvodili su združeni subotički zborovi uz pratnju komornog orkestra pod ravnanjem Miroslava Stantića i glazbenu pratnju mr. Kornelija Vizina.

Nakon misnoga slavlja formirana je povorka u kojoj su sudjelovali i svi živući bandaši i bandašice u proteklih stotinu godina, među kojima i najstarija živuća bandašica iz 1946. godine Roza Vuković, kao i Mate Dulić i Vita Skenderović, koji su bili jubilarni, 50. bandaški par 1961. godine.

Navečer je održano bandašicino kolo, a u Velikoj vijećnici Gradske kuće izvedeni su ulomci iz opere Dužijanca dr. Josipa Andrića. Uz glazbenu pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra kao solisti su nastupili sopranistica Alenka Ponjavić i Saša Štulić, tenor pod dirigentskom palicom mo. Zorana Mulića.

Ovom spektakularnom proslavom započelo je novo stoljeće u povijesti Dužijance.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima