Izložba dizajnerskih radova Darka Vukovića u subotičkoj galeriji „Likovni susret“

Objavljeno: 20.04.2012. Pregleda: 54

izlozba darko vukovicsu-2012- 1„Plakati - ne plakati" naziv je izložbe Darka Vukovića koja je 23. ožujka 2012. otvorena u Modernoj galeriji „Likovni susret" u Subotici. Vuković važi za jednog od najzapaženijih mlađih grafičkih dizajnera u Srbiji, a njegovo se ime posebno vezuje za plakatni dizajn, „najumjetničkiju" od svih dizajnerskih formi. Na subotičkoj izložbi, koja predstavlja dosad najpotpuniji pregled Vukovićevog dosadašnjeg rada, izloženo je oko 40 radova nastalih u proteklih deset godina. Postav čine njegovi nagrađivani i najnoviji kazališni, festivalski i angažirani plakati, kao i radovi vezani za dizajn knjiga, vizualnih identiteta, dizajn proizvoda, te - prvi put javno u Srbiji - koncept dizajn muzeja Naftne industrije Srbije.

Osvrćući se na stanje na domaćoj dizajnerskoj sceni koje ove kreativce dovodi do dualizma „autor - univerzalni vojnik", kustosica Galerije Nela Tonković je pojasnila kako grafički dizajner, po Vukovićevom uvjerenju, treba biti osoba koja zna obaviti svaki povjereni mu zadatak, ali uz ostavljanje jakog autorskog pečata.

„Grafički dizajn je kreativan posao, ali uz mnoge uvjete. Danas kada naručitelji posla postavljaju brojne zahtjeve, vrijedi se sjetiti dizajnera poput Darka Vukovića, koji prije svega nastoji biti autor", ocijenila je Nela Tonković.

izlozba darko vukovicsu-2012- 2Povjesničar umjetnosti Bela Duranci je otvarajući izložbu podsjetio kako od polovice 19. stoljeća, zahvaljujući litografiji, plakati postaju i umjetnička ostvarenja, o čemu svjedoče djela Toulouse-Lautreca ili Alfonsa Muche.

„Dizajn je užasno odgovorno bavljenje nečim što je neizbježno u životu, jer se oglašavati mora. Kako bi oglašavanje imalo nekoga smisla, i onaj koji gleda plakat treba raspolagati imaginacijom. Svaki plakat, svaki dizajnerski pothvat ustvari je pokušaj da se učini nešto što se pamti s određenom zapitanošću, što se potom gnijezdi u svijesti i postaje neki važan krajputaš, nešto bez čega čovjek ne može. Sve u svemu, isto je uvijek jednako različito, a dizajn to čini živim", kazao je Bela Duranci.

Darko Vuković rođen je 1971. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 1997. godine, na smjeru Grafičkih komunikacija, gdje je 2004. stekao i titulu magistra. Od 1997. angažiran je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, na predmetu Plakat, kao asistent u znanstveno-istraživačkom radu. U listopadu 2007. izabran je u zvanje docenta. Od listopada 2011. radi i kao gostujući profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na izbornom predmetu Grafički dizajn. Član je UPIDIV-a od 1996. godine. Dosad je realizirao preko 40 kazališnih plakata surađujući, prije svega, s Kazalištem mladih iz Novog Sada, Narodnim kazalištem iz Subotice, HNK iz Osijeka, HNK iz Splita i Kazalištem mladih iz Splita. Samostalno je izlagao plakate u Novom Sadu (1998.), kazališne plakate u Novom Sadu, Osijeku, Splitu (2003.) i izbor radova grafičkog dizajna u Osijeku (2011.). Sudjelovao je na kolektivnim izložbama u Monsu, Novom Sadu, Beču, Berlinu, Beogradu, Sofiji, Teheranu. Grafički dizajn radio je za mnoge ustanove, festivale, kompanije, među ostalim i za Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izložba se može pogledati do 24. travnja 2012.

Nagrade i priznanja
Dobitnik je više priznanja i nagrada: Prva nagrada UPIDIV-a na završnoj izložbi studenata Departmana likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti iz oblasti grafičkog dizajna (1996.); Prva nagrada na natječaju za vizualni identitet „Forme 15" (1998.); Nagrada na IX. izložbi kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u konkurenciji plakata projekta (1998.); Specijalna nagrada Narodnog kazališta iz Užica za plakat predstave „Per Gint" (2000.); Prva i treća nagrada na X. izložbi kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u kategoriji plakata projekta, odnosno realiziranog plakata (2001.); Prva nagrada na natječaju Narodnog kazališta u Subotici za plakate predstava „Europejci" i „Totek" (2001.); Prva nagrada na XI. izložbi kazališnih plakata u okviru Sterijinog pozorja u konkurenciji realiziranih plakata (2004.); Prva nagrada na natječaju za vizualni identitet „Novosadskog Salona" (2007.).

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

 

 

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima