Izložba slika Cecilije Miler u Somboru - Ravnica ogledana u pejzažima

Objavljeno: 20.04.2012. Pregleda: 51

U somborskoj Osnovnoj školi „Avram Mrazović", 22. ožujka 2012. otvorena je samostalna izložba slikarice Cecilije Miler. Na izložbi naziva „Ogledalo ravnice" predstavljeno je 20 radova, uglavnom pejzaža nastalih u posljednje tri godine. Cecilija Miler je dosada imala 14 samostalnih, a sudjelovala je na 130 zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Prigodom otvorenja izložbe o njezinu je umjetničkom radu govorio likovni pedagog Miloš Pejović. „Prve stvaralačke korake Cecilija Miler načinila je kao učenica ove škole. Dokazala se ne samo u likovnoj umjetnosti nego i u književnosti. Na ovoj izložbi su ulja na platnu i akrili, ali ona uspješno radi i na svili i staklu. Dakle, kao slikarica dokazala se u svim tehnikama", kazao je Pejović.

Izložbu je otvorila profesorica srpskog jezika i književnosti Suzana Sekulić.

„'Ogledalo ravnice' čini nas ponosnim što nam je dana mogućnost da se prožimamo s bulkama, suncokretima, žitom, vodama. Treptaj svjetlosti s ovih slika u nama budi spoznaju da doznamo tko smo, što smo, gdje je naše mjesto u vrtlogu različitosti i kolika je naša odgovornost da ljepotu oko nas predamo budućnosti. Ogledajući se u slikama Cecilije Miler osjećamo kako nas nadahnjuju mirisi, kako zvuci kanala bude sjećanja u nama, kako nas sunce čini boljim ljudima, ljudima koji su u dosluhu s prirodom. Prikaz prirode Cecilije Miler skida iluziju s naših očiju, omogućava nam da ispravno gledamo", kazala je Sekulićeva.

Cecilija Miler članica je Likovne grupe 76, od 1983. godine. Osnivačica je Likovne kolonije „Colorit" pri HKUD-u „Vladimir Nazor". Ilustrirala je nekoliko knjiga i slikovnica u izdanju Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" i Hrvatske čitaonice u Subotici. Vodi Likovnu sekciju Društva za borbu protiv raka u Somboru. Dobitnica je više nagrada i sudionica je brojnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Tekst i fotografija: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima