Izložba grafika i crteža Katarine Tonković Marijanski u Subotici

Objavljeno: 07.10.2011. Pregleda: 47

katarinatonkovic-grafikaU povodu desetljeća od njezine smrti, u Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici otvorena je izložba radova Katarine Tonković Marijanski (1947.-2001.). Ova subotička akademska grafičarka bila je i dugogodišnja kustosica Likovnog susreta, a svojim je radom dala veliki doprinos kulturi grada i pokretu umjetničkih kolonija. Na memorijalnoj izložbi izloženo je oko 40 djela, mahom grafika izvedenih u klasičnim grafičkim tehnikama i crteža tušem. Eksponati su vlasništvo Likovnog susreta, Gradskog muzeja Subotica, privatnih kolekcija i umjetničkih kolonija. S druge strane, postoji još veliki broj njezinih djela za koje nije poznato u čijem su vlasništvu, ukazala je ovom prigodom ravnateljica Moderne galerije Likovni susret Olga Šram.

„Njezina djela nalaze se u vlasništvu obitelji, institucijama kao što su Gradski muzej i Likovni susret, kolonijama Nyaradi u Ruskom Krsturu i Bucka Gányó u Subotici. Nažalost, nisu nam bila dostupna djela koja se nalaze u zbirci Franzer i dr. Vinka Perčića u Zagrebu. Također, njezina djela zastupljena su u zbirci Galerije u Miškolcu i kolonije u Počitelju. Međutim, postoji još veliki broj djela za koji ne znamo u čijim su rukama. Stoga ova izložba za namjeru ima potaknuti sve nas da krenemo tragom tih nestalih djela, koja se najvjerojatnije nalaze u vlasništvu privatnih osoba u Subotici", kazala je Olga Šram.

Govoreći o stvaralaštvu Katarine Tonković Marijanski, Šram je istaknula osjećaj umjetničine izuzetne stvaralačke snage i energije u kombinaciji s njezinom lirskom dušom.

„Njezina djela su s jedne strane imaginarni pejzaži, a s druge spoj čudesnih nadrealnih likova koje posebnim postupkom smješta u neku ozbiljnu, pomalo tragičnu realnost. Spoj lirskog i tragičnog, realnog i nadrealnog daje njezinim radovima izuzetnu privlačnost. Kao u skrivalici, na slikama pronalazimo figure muškarca i žene, zarobljene unutar kaosa, u kojem ipak postoji jedan poseban red i logika nastajanja i nestajanja. Za svaki njezin rad, bio on bakropis ili nastao u tehnici tuša i pera, trebalo je puno vremena. Zbog toga su ovi formati mali, ali koncentrirane stvaralačke snage, ozbiljnosti i promišljenosti. Njena djela odolijevaju vremenu i nisu podložna nikakvom pravcu, ona su jednostavno preslika njezine duše i stanja, u kojima je uvijek bila otvorena prema svim impulsima i iznutra i izvana", rekla je Olga Šram.

Katarina Tonković, udana Marijanski, rođena je 1947. u Subotici. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine u klasi profesora Ante Kuduza.
U Likovnom susretu radila je kao kustosica i voditeljica Dokumentacijskog centra umjetničkih kolonija (Jugoslavije) punih dvadeset godina. Radu kolonija dala je nezaobilazan doprinos kao predsjednica Koordinacijskog odbora umjetničkih kolonija Jugoslavije, posebice u Vojvodini i subotičkom okruženju. Kao djelatnica u kulturi bila je angažirana na više planova - kao članica umjetničkih savjeta udruženja SULUJ i SULUV, članica brojnih žirija, organizatorica humanitarnih aukcija.
Pružala je stručnu pomoć mladim umjetnicima i studentima. Samozatajna i smatrajući kako joj nije od presudne stvarnosti odmjeravati snage, ostvarila je tek nekoliko samostalnih izložaba: u Gradskoj knjižnici u Subotici zajedno s Istvánom Szájkóom, 1988. u Osijeku zajedno s Ivanom Jandrićem, 1989. u Galeriji Franzer u Subotici, te 1994. godine u Klubu Gerontološkog centra u Subotici. Izlagala je na mnogim skupnim izložbama u Subotici, a s izložbama Udruženja likovnih umjetnika Subotice i u drugim gradovima u zemlji te u Mađarskoj. Njezina djela bila su uvrštena u selekciju izložbe „Suvremena likovna umjetnost Hrvata iz Vojvodine" 1998. u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Izložba djela Katarine Tonković Marijanski bit će otvorena do 10. listopada, nakon čega će dio ovoga postava biti izložen u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima