Izložba „Gustavu Matkoviću u čast“ otvorena u Subotici

Objavljeno: 29.09.2015. Pregleda: 62

Omaz Gustavu Matkovicu2015-1-mOve, 2015. godine navršilo se 25 godina od smrti subotičkog slikara Gustava Matkovića (1922.-1990.). Tim je povodom Hrvatska likovna udruga CroArt, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, organizirala hommage program ovom umjetniku, kao i retrospektivnu izložbu članova udruge koja ove godine obilježava pet godina rada.

Na izložbi, koja je otvorena 22. rujna 2015. godine u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, prikazan je mali dio radova iz Matkovićeva bogatog opusa, nastalih u različitim vremenskim razdobljima. U pitanju su djela iz fundusa subotičke Gradske knjižnice, kao i djela koja se nalaze u privatnom vlasništvu. Među ostalim, izložena je i njegova slika Dvorište Hrvatskog narodnog kazališta, koja je dobila prvu nagradu u kategoriji slikarstva na izložbi polaznika Tečaja figuralnog crtanja, daleke 1949. godine.

 

Omaz Gustavu Matkovicu2015-5Matković se slikarstvom počeo baviti od rane mladosti, krajem 40-ih godina prošloga stoljeća sudjelovanjem na Tečaju figuralnog crtanja koji je vodio András Hangya. Iako 1952. godine upisuje Akademiju likovne umjetnosti u Beogradu, nakon godinu dana je napušta i prelazi učiti u atelje Jovana Bijelića, čiji će slikarski postavi obilježiti Matkovićevo cjelokupno slikarsko stvaralaštvo, s izraženim kolorističkim senzibilitetom.

Za subotičko Narodno kazalište izrađuje scenografije, među ostalim za Vašange (1952.), Ča Boninu razgalu (1961.), Jednu curu, sto nevolja (1969.). U njegovu slikarskom opusu dominantnu temu čini pejzaž, ponajprije onaj zavičajni, gradske vedute te portret, a izrađuje i šest mozaika za zgradu subotičke tiskare Panonija (1957.-1958.), nakon čega se povlači s likovne scene, te slika u osami.

Omaz Gustavu Matkovicu2015-3-mSamostalno je izlagao dva puta – 1955. i 1971. Jedan je od prvih članova likovne sekcije osnovane pri HKUD Bunjevačko kolo (1970.), te izlaže na njenim izložbama. Na izložbi subotičkih stvaralaca za razdoblje 1944.-1984. godine, njegova djela nisu izložena zbog optužbe da je kao aktivist sudjelovao u Hrvatskom proljeću. Posthumnu izložbu imao je 1995. u Vestibulu Gradske kuće u Subotici.

O Gustavu Matkoviću govorio je predsjednik HLU CroArt Josip Horvat istaknuvši kako je iza ovog umjetnika ostao neizbrisiv trag u likovnom životu Subotice. „Ovo sjećanje na velikog umjetnika samo je mali korak da se Gustav Matković istrgne od zaborava, a njegov opus i dalje čeka svoga obrađivača“, kazao je Horvat.

Omaz Gustavu Matkovicu2015-4Izložbu je otvorila savjetnica gradonačelnika Subotice za kulturu Valéria Ágoston Pribilla koja je navela kako su Matkovićeva djela, a posebice Dvorište Hrvatskog narodnog kazališta 2vječita slika trajanja nečega čega više nema“, te da potiču na razmišljanje o prošlosti, ali i o sadašnjosti.

Na izložbi Gustavu Matkoviću u čast s po jednim radom predstavio se dvadeset i jedan član Udruge CroArt: Ruža Tumbas, Cilika Dulić Kasiba, Cecilija Miler, Nela Horvat, Stjepan Albot, Kristijan Sekulić, Ružica Miković Žigmanov, Anđelka Dulić, Snežana Buljovčić, Marta Pestalić, Slobodan Zovko, Kata Šetrov, Katica Szöllősi, Eva Uzon Horváth, László Kelcs, János Nagypásztor, Sándor Kerekes, Tomislav Marjanović, Ankica Karačić, Ante Karačić i Nera Matijević.

Omaz Gustavu Matkovicu2015-2-m

U okviru otvorenja nastupio je Duo ContraBayando iz Subotice, koji čine prof. Miroslav Idić (harmonika) i prof. David Sič (kontrabas).

Izložba se može pogledati do 4. listopada 2015. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima