U Baču održana manifestacija „Dani europske baštine“

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 38

Europska bastina Bac2015-1U Baču je održana manifestacija Dani europske baštine u koju je ova općina uključena od 2002. godine. Ovogodišnja tema kojom su obilježeni Dani europske baštine u Srbiji, pa i u Baču, bila je Stari i tradicijski obrti – očuvanje i održanje. Dani europske baštine u Općini Bač održani su 26. i 27. rujna 2015. godine, a 25. rujna je u Selenči održan tradicionalni forum o organskoj proizvodnji koji će od sljedeće godine biti dio programa Dana europske baštine. Upravo je primjer Selenče, gdje se čuva tradicija metlarstva, istaknuo predsjednik Općine Bač Dragan Stašević.

 

„Cilj ove manifestacije je da se širokoj javnosti u europskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasljeđe i da se istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog europskog nasljeđa, kao jednog od najkarakterističnijih čimbenika europskog identiteta. Upravo to jedinstvo raznolikosti imamo i njegujemo u Baču, općini koja je multikulturna, multinacionalna i višejezična sredina, a koja nas upravo u toj svojoj raznolikosti čini bogatom kulturom i običajima“, rekao je Stašević, otvarajući ovogodišnju manifestaciju Dani europske baštine.

Dio ovogodišnje manifestacije održan je u šokačkoj etno kući Didina kuća, koja se savršeno ukapa u temu ovogodišnje manifestacije i gdje je pokazano tradicijsko topljenje masti i spravljanje čvaraka, pečenje rakije i izrada zlatoveza. A tajne zlatoveza, zaboravljene vještine ovdašnjih žena, ženama je otkrivala Mira Milošević, članica Udruge Tragovi šokaca i to na tečaju zlatoveza koji je u Didinoj kći održan tjedan prije Dana europske baštine.

„Zlatovez je nekada bio sastavni dio šokačke nošnje, a žene su ga radile pod svjetlom svijeća i petrolejki. Danas se uglavnom koristi u komercijalne svrhe“, kaže Mira Milošević.

Dani Europske baštine zajednički su projekt Vijeća Europe i Europske komisije i u Europi traju 23 godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima