„Miholjdanski susreti“ u Beregu – Revija rukotvorina

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 39

Miholjdanski susreti Bereg2015-1Udruga žena Berežanke iz Berega organizirala je 27. rujna 2015. godine, tradicionalne Miholjdanske susrete. Ove godine po sedmi puta okupile su se udruge žena na susretu koji promovira ženske udruge i njihovo stvaralaštvo. Marija Ivošev, predsjednica Udruge žena Berežanke, podsjeća da se Miholjdanski susreti održavaju uoči Miholjdana (29. rujna), koji se u Beregu slavi kao proštenje.

Nažalost, zatvaranje granice i cijela ova politička situacija razlog je što ove godine susret nema međunarodni karakter. „Ipak su nam došle naše redovite sudionice, ali i neke udruge koje sudjeluju po prvi puta“, kaže Marija Ivošev.

 

Miholjdanski susreti Bereg2015-2A takvo je Drušvo za borbu protiv raka iz Sombora, koje je pokazalo da se, osim prevencijom i zdravstvenim prosvjećivanjem, bavi i umjetničkim radom, kao što je oslikavanje na svili ili dekupaž. Među redovitim sudionicama su žene iz Bezdana okupljene u udruzi Žene spretnih ruku, a po onome što su pokazale čini se da su najspretnije u ručnom radu – heklanju i bijelom vezu. Spretnost je do izražaja došla i u dvama natjecanjima koja su organizirana. Jedno je bilo natjecanje u vezu, a drugo u mućenju bjelanjaka – i to ručno kao što se nekada i radilo.

Miholjdanski susreti bili su prigoda i za nastup dječje folklorne skupine HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević. Na njih su u Kranjčeviću posebice ponositi, jer poslije duže pauze Bereg, koji je nekada imao vrsne folkloraše, ponovno ima dječju folklornu skupinu, koja daje nadu da će, usprkos sve manjem broju djece i sve manjoj zainteresiranosti, šokačku nošnju imati tko nositi i pokazati. A do sada su se mali folkloraši pokazali ne samo u Beregu, već i u Monoštoru, Plavni, na Općinskoj smotri folklornog stvaralaštva, ali i na gostovanjima u Hrvatskoj.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima