Izložba kazališnih plakata i koncert osječkih umjetnika u Subotici

Objavljeno: 18.05.2011. Pregleda: 41

Izložba „Plakati Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba", otvorena je u četvrtak, 28. travnja, u galeriji Gradske suvenirnice u prizemlju Gradske kuće., Izložbu su priredili Gradski muzej Subotica i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izložba plakata HNK iz Zagreba

Pjesmu Miroslava Krleže „Noć u provinciji" govorio je uoči samoga otvorenja izložbe recitator Hrvatske čitaonice Ivan Kovač. O dobroj suradnji između Gradskoj muzeja i Konzulata govorio je ravnatelj Muzeja István Hulló, a potom je plakate predstavila i izložbu otvorila generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg.

izlozba plakata su-2Na izložbi su predstavljeni plakati „nastali u razdoblju od 1990. do 2001. godine i dio su fundusa plakata koje HNK čuva u svojoj arhivi", rekla je konzulica Alajbeg te dodala kako je ovo „odabrana selekcija plakata koja, kao samostalna izložba MVPEI, kruži svijetom. Bila je u SAD-u, Južnoj Americi i Australiji, nama su stigli iz Bratislave, a nakon Subotice idu u Kanadu. Tamo će predstavljati Hrvatsku na jednom umjetničkom festivalu".

Na izložbi je postavljeno dvadeset plakata koji su zapravo umjetnička djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika poput Vaska Lipovca, Ede Murtića ili Vasilija Jordana i koji najavljuju predstave Hrvatskog narodnog kazališta.

Plakate je publika mogla vidjeti i tijekom „Noći muzeja" u Subotici, u noći između 14. i 15. svibnja.

koncert osjecanaKoncert osječkih pjevača

Subotička je publika nakon otvorenja izložbe plakata u Velikoj vijećnici Gradske kuće mogla čuti izvanredan koncert opernih solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Na vrlo zanimljivom koncertu nastupili su sopranistica Vesna Baljak i bas Berislav Puškarić uz klavirsku pratnju Damira Šenka.

Publika je vrlo toplo primila nastup osječkih umjetnika, koji su, među ostalim, izveli nekoliko arija iz poznatih opera, te „My Way", „Ol' Man River" i Gershwinov „Summertime". Svoje oduševljenje publikom nisu krili ni umjetnici nastupivši još jednom.

Priredila: Katarina Čeliković
Photo: Nikola Tumbas

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima