Izložba likovnih radova Marije Turkalj-Matić u Monoštoru

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 47

Izlozba Turkalj2014Izložba radova Marije Turkalj-Matić organizirana je u Monoštoru 9. ožujka 2014. godine. Ova slikarica, podrijetlom iz Monoštora, posljednji put je izlagala u svom rodnom selu prije točno deset godina, tako da je ova prilika bila više nego svečana.

Prije samog otvaranja priređen je program u trajanju od jednog sata, kao prava uvertira za Marijina ulja na platnu. Program su osmislile Vesna Turkalj-Benić i Marija Turkalj u suradnji s koordinatorom za kulturu za Monoštor. Vesna je govorila o autorici, dok su Marija Mrgić, Miljana Andrašev i Antonija Marijanović recitirale stihove Desanke Maksimović. Marija Turkalj ilustrirala je običaj zaruka u Monoštoru, dok je pjevačka skupina „Druge“, koju čine prijateljice (druge) Marije Matić, pjesmom oplemenila program nostalgičnim tonovima. Priređen je i duhoviti skeč „Žene na sokaku“, koji je izmamio mnoštvo osmijeha publike, kao i same autorice. Kao dio etno programa Ružica Marijanović predstavila je posebno priznanje koje je dobila sudjelujući na smotri tradicionalnog „sprimanja“, gdje je nosila zimsku nošnju kakvu nose Šokice u Monoštoru. Vladimir Kamčević, nastavnik u mirovini i dugogodišnji kulturni pregalac, ovom prilikom pročitao je pjesmu iz zbirke „Monoštorska lirska traganja“, a koja govori upravo o riječima te veličini riječi koje se pretoče u djela.

Izložbu je otvorio predsjednik „Likovne grupe 76“ Milorad Rađenović – Đene, a zatvorena je bećarcima Ivana Pašića. Marija slika motive iz svog zavičaja – kanale, rukavce, ulice i kuće prekrivene trskom, mrtvu prirodu te dijelove šokačke tradicije. Na njenim radovima prevladava bogat kolorit koji svojom radošću sjeća na djetinjstvo i toplinu. Članica je „Likovne grupe 76“, do sada je izlagala na desetak samostalnih i preko šezdeset kolektivnih izložbi, osvojivši brojne nagrade i priznanja, a sudionica je i brojnih likovnih kolonija.

Tekst i fotografija: Z. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima