Izložba Suvremeni hrvatski crtež ekskluzivno u Subotici

Objavljeno: 12.06.2009. Pregleda: 61

Izlozba Suvremeni hrvatski crtezSuradnja na planu likovne umjetnosti između Republike Hrvatske i Srbije vrlo je uspješna tijekom proteklih nekoliko godina, o čemu svjedoči i postavka izložbe, pod nazivom «Suvremeni hrvatski crtež», koja je 4. lipnja otvorena u Modernoj galeriji «Likovni susret». Izložba je realizirana u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Subotici i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, kojem je zbirka crteža, kreirana 2005. godine, ustupljena te je na inicijativu hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića 'krenula obići' cijeli svijet.

Biškupićeva izaslanica, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg otvorila je izložbu u njegovo ime i tom prigodom istaknula da ova izložba pronosi svijetom dio kulture cijele regije.

 

«Ova izložba na neki način reprezentira cijelu našu regiju i kad 'ide' u svijet, zapravo pronosi dio kulture, koju smo svi skupa naslijedili i stvarali zajedno. To su autori koji su svima nama u srcu, s kojima smo svi rasli, koji su imena cijelog ovog geografskog podneblja», rekla je Alajbegova.

Prisutnima se obratio i pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić te ravnateljica Moderne galerije «Likovni susret» Olga Šram.

Milorad Đurić mišljenja je da je razmjena kulturne produkcije između dviju zemalja od iznimne važnosti i u smislu puta k Europskoj uniji, gdje je prekogranična razmjena umjetničkih sadržaja, ističe, redovita praksa.

«Ova razmjena informacija i mogućnost pogledati što je trenutačno aktualno u hrvatskoj umjetničkoj produkciji, smatram da je vrlo važno, te pridonosi onome što je vrlo bitno i u europskom kontekstu, a to je suradnja na svim razinama. Stoga sam mišljenja da trebamo biti dio ovakvih projekata i razmjenjivati kulturne sadržaje», istaknuo je pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić.

Na izložbi se može vidjeti oko 140 djela od 70 najpoznatijih hrvatskih autora različitih naraštaja i umjetničkih orijentacija, među kojima su Edo Murtić, Vasko Lipovac, Dimitrije Popović i drugi.

Prema riječima Ljerke Alajbeg, cilj je ovom izložbom prenositi poruku da smo dio cjelokupne svjetske kulturne baštine.

«Izložba je kozmopolitska i kao takva je i primljena u cijelom svijetu. Ona ima za cilj obići svijet i pronijeti poruku da smo dio svijeta, dio Europe, te da imamo svoju parcelu u svjetskoj umjetničko-kulturnoj baštini. Izložba je i kreirana kao poruka multikulturalizma, jer ovo je dekada UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti», navela je konzulica RH u Subotici, Ljerka Alajbeg.

«Suvremeni hrvatski crtež» stigao je pred subotičku publiku iz Mađarske, nakon Nizozemske, Njemačke, Rusije, Turske, Jordana, Egipta, Urugvaja i brojnih drugih zemalja svijeta.

Subotičani će imati priliku pogledati izložbu do 29. lipnja, kada izložba putuje dalje u daleku Australiju. (Marija Matković)

Preuzeto sa web portala www.suboticadanas.info.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima