Održan Festival dječjeg folklora u Tavankutu

Objavljeno: 08.06.2009. Pregleda: 53

Djeca su ukras svijetaPromicanju međunacionalne tolerancije među djecom, osobito u multietničkoj Vojvodini, pridaje se posljednjih godina velika pozornost. Manifestacija koja svojim karakterom pridonosi razvoju multietničke svijesti od najranije dječje dobi svakako je već tradicionalni, XIV. po redu Festival dječjeg folklora pod nazivom «Djeca su ukras svijeta». Festival je sinoć u Domu kulture u Tavankutu okupio djecu hrvatske, rusinske, slovačke i romske etničke skupine, koja su pjesmom i plesom pokazala svoje kulturno nasljeđe.

Svečani program održan je u dvorani Doma kulture u Tavankutu, a na manifestaciji je, među brojnim zvanicama, bio nazočan i zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Mato Groznica. On je naveo kako je ključ opstanka Vojvodine upravo u afirmaciji multikulturalizma, koji je, ističe, jedan od glavnih projekata ovoga Tajništva.

«U Vojvodini, koja slovi kao multikulturna cjelina, upoznavanje i poštivanje kultura ostalih nacionalnih zajednica, rekao bih, ključ je uspjeha i opstanka upravo ovakve Vojvodine kakva je sada. U pokrajinskom Tajništvu za propise, upravu i nacionalne manjine posljednjih je godina jedan od glavnih projekata upravo afirmacija multikulturalizma i tolerancije, stoga podupirem sve aktivnosti koje su usmjerene u tom pravcu i drago mi je da mogu biti dio tih aktivnosti», rekao je Mato Groznica.

Poštivanju kulture i običaja pripadnika različitih etničkih zajednica važno je djecu učiti od malena, a Festival dječjeg folklora predstavlja dobru prigodu za to, naglasio je član Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Željko Pakledinac, dodavši da bi se idućih godina u Festival trebala uključiti i djeca ostalih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

«Nastup djece na ovom Festivalu zapravo ukazuje na činjenicu da djecu od najranije dobi treba učiti međusobnom poštivanju, te kulturi i običajima ostalih nacionalnih zajednica. Smatram da bi u Festival trebalo uključiti i djecu ostalih etničkih skupina, koje do sada nisu sudjelovale na Festivalu, te na taj način pridonijeti još boljem upoznavanju djece s različitim kulturnim nasljeđem naroda na području Vojvodine», istaknuo je Željko Pakledinac.

Voditelj rusinske dječje folklorne skupine KUD-a «Žatva» iz Kucure, Ivica Fejsa, kaže kako u njihovu selu žive mještani srpske, mađarske i rusinske etničke pripadnosti, te djeluju tri kulturno-umjetnička društva, no međutim, navodi da se suživot i suradnja na kulturnoj razini odvija bez problema.

«Živimo u multietničkom selu gdje žive Srbi, Mađari i Rusini. Osim našeg, u selu djeluju još dva kulturno- umjetnička društva na srpskom jeziku, dok je u našem Društvu zastupljen rad na rusinskom i mađarskom jeziku. Dakle, djeca mogu odabrati u koje se društvo žele uključiti, te se događa da imamo i članove koji su aktivni u dva kulturno-umjetnička društva. Stoga, multikulturnost u selu doista nije izvor problema», ocijenio je voditelj rusinske dječje skupine Ivica Fejsa.

Djecu i goste Festivala pozdravio je predsjednik HKPD «Matija Gubec» iz Tavankuta, Ladislav Suknović, naglasivši tom prigodom da su mnoga djeca «odrasla» uz ovaj Festival, s kojeg nose prijateljstva s vršnjacima iz različitih vojvođanskih mjesta.

«Sada već imamo mlade ljude koji su kroz ovaj Festival odrasli, i tijekom godina upoznali različite kulture, tradicije i običaje. Ovaj Festival u Tavankutu je po svom karakteru jedinstvena manifestacija u Vojvodini, i povrh svega predstavlja dobru prigodu da se djeca međusobno upoznaju i kasnije održe kontakt sa svojim vršnjacima», ocijenio je Ladislav Suknović.

XIV. Festival dječjeg folklora završen je podjelom zahvalnica svim sudionicima. Oni su nakon nastupa nastavili s druženjem uz nešto suvremenije ritmove, koje bez obzira na etničku pripadnost, sva djeca vrlo dobro znaju i uz koje se najčešće i sklapaju dugotrajna prijateljstva. (MM)

Preuzeto sa www.suboticadanas.info

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima