Izložba „Tragovi Šokaca u Plavni“

Objavljeno: 02.12.2009. Pregleda: 56

Članovi HKUPD „Matoš" iz Plavne uspješno su 14. studenog organizirali izložbu „Tragovi Šokaca u Plavni" u prostorijama Omladinskog doma u Plavni koja svjedoči o kratkoj, ali bogatoj povijesti njihovoga sela.

Ova izložba dio je zajedničkoga projekta podunavskih institucija kulture hrvatske zajednice u ovoj godini, nazvane „Šokci i baština". Pred većim brojem uzvanika, uz zvuke svečane pjesme Sonćanke Božane Vidaković „Šokadija", pjesme koja je prošle godine aklamacijom prihvaćena za zajedničku himnu udruga šokačkog Podunavlja, okupljenih oko projekta „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača", izložbu je otvorila i nazočne pozdravila predsjednica „Matoša" Kata Pelajić. Ona je tom prigodom rekla:

popis starih plavanskih prezimena„S ovom postavkom htjeli smo u nekoliko segmenata prikazati što je to ostalo iz naše relativno kratke, ali bogate povijesti, htjeli smo svima pokazati ono što su nam ostavili naši preci, ono čime se toliko ponosimo i što želimo sačuvati za naše potomke."

Potom su svoje pjesme pročitali pučki pjesnici s ovih prostora Tonka Šimić, Siniša Bartulov i Josip Dumendžić. Središtem prostorije dominirao je veliki stol na kojemu su postavljeni pisani izlošci i crkvene knjige. Bilo je tu molitvenika s kraja XVIII. i početka XIX. stoljeća, katoličkih kalendara i godišnjaka, matrikula crkvenih društava i osobnih dokumenata. Na zidovima su postavljeni panoi s fotografijama s konca pretprošlog i početka prošlog stoljeća, a na rubnim dijelovima prostorije postavljeni su namještaj, razno pokućstvo i uporabni predmeti, te ručni radovi, odjeća i obuća, isto tako stari više od stoljeća.

Nakon izložbe uzvanici su skupa s plavanskim vjernicima nazočili misi u crkvi sv. Jakova. Misu je predvodio župnik Plavne i Bača vlč. Josip Štefković, a pjevao je župni crkveni zbor pod ravnanjem Zvonimira Pelajića. Poslije mise domaćini su organizirali druženje u prostorijama DVD Plavna, uz svirku tamburaškog sastava „Matoša".

 

starinski namistita pridnja sobaZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata prati ove napore

„Pohvalno je osvajanje novih područja u prostoru kulture, potrebno je malo se odmaknuti od tamburice, nošnje i plesa, ali ih ne treba u cijelosti zanemariti. Već nekoliko godina unazad sonćanska „Šokadija" je pokazala kako se može raditi i iznositi nešto ne tako uobičajeno, nešto što je puno složenije i zahtjevnije. Raduje me spoznaja da tim slijedom rade i ostale udruge u šokačkom Podunavlju. Ovo što danas gledamo u Plavni više je nego hvale vrijedan napor da se kroz fotografije, kroz etnografske predmete, crkvene knjige, kroz informacije o cijeloj povijesti mjesta na jednom mjestu pokaže cijeli segment života zajednice od konca XIX. stoljeća. Mi u Zavodu nastojimo pratiti što se u kulturnom životu vojvođanskih Hrvata događa i naravno, pokušat ćemo u domeni svojih mogućnosti, podržati i unaprijediti ovakve ili slične manifestacije. Iako bilježimo stalno smanjenje broja Hrvata koji žive u ovim mjestima, nadam se da ćemo uspjeti napraviti reprezentativne monografije koje će potomcima svjedočiti o našim aktivnostima." - kaže ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislav Žigmanov.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima