Hrvatske knjige izvan Hrvatske (HKH) na 32. Interliberu

Objavljeno: 18.11.2009. Pregleda: 52

Hrvatska matica iseljenika je u sklopu projekta Hrvatske knjige izvan Hrvatske (HKH) na 32. Interliberu - međunarodnom sajmu knjiga i učila u Zagrebu, priredila Izložbu nakladničke djelatnosti hrvatskoga iseljeništva, hrvatskih manjina, te Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Na Matičinom štandu izloženo je 160 naslova knjiga i 66 časopisa na hrvatskom jeziku, kao i na jezicima domicilnih društava iz dvadesetak zemalja u kojima žive Hrvati i građani hrvatskoga podrijetla, od Aljaske do Ognjene zemlje, od juga Afrike do Australije i novozelandskoga Sjevernoga otoka te europskih zemalja: Austrije, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije te Srbije.

Tijekom održavanja sajma, 12. studenog predstavljen je Rječnik pomurskih Hrvata autora dr. sc. Đure Blažeke, prof. Erike Fácz i akademika Istvána Nyomárkaya. Sljedećega je dana predstavljena knjiga Vitezovi hrvatskoga jezika u Bačkoj dr. sc. Sanje Vulić koju je izdala NIU „Hrvatska riječ" u Subotici.

interliber 2Matica je organizirala i okrugli stol s temom Izazovi nakladništva hrvatskih manjina i europska kulturna raznolikost gdje su se okupili predstavnici nakladničkih kuća, urednici i autori iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Nažalost, vrijeme od 11 do 13 sati nije bilo dovoljno za izlaganje teme te je razgovor ostao za neku drugu priliku, a da je potreban bilo je više nego očigledno. Istoga dana, tijekom poslijepodneva, upriličena su predstavljanja knjiga: dr. sc. Branke Kalogjera Amelia Batistich, mr. sc. Željke Lovrenčić Tragovi iseljenih Hrvata te Đure Vidmarovića Hrvatsko rasuće i Teme o Hrvatima u Mađarskoj.

Matičina priznanja za leksikografski pothvat i nakladnički program

Prosudbena komisija, kojom je predsjedala dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a činile je članice mr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica zbirke Inozemna Croatica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i mr. sc. Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI, donijela je odluke o priznanjima.

Priznanje HMI za leksikografski pothvat dodjeljuje se ravnopravno dr. sc. Đuri Blažeka (Hrvatska), dr. sc. Eriki Rácz (Mađarska) i akademiku Istvánu Nyomárkayu (Mađarska) za Rječnik pomurskih Hrvata (Tinta Könyvkiadó, Budimpešta, 2009.).

Priznanje HMI za cjelokupni nakladnički program dodjeljuje se Nakladi Croatica iz Budimpešte (Republika Mađarska), čiji naslovi - atraktivnog vizualnog identiteta i dojmljivo dizajniranih stranica - obuhvaćaju udžbenički program za materinski jezik i narodopis, etnografiju i povijesne monografije, jezikoslovne studije i serijske publikacije te književna djela od klasičnih tiskanih knjiga do digitalnih izdanja.

Priznanje HMI za cjelokupni nakladnički program dodjeljuje se Novinsko izdavačkoj ustanovi „Hrvatska riječ" iz Subotice (Republika Srbija), čija izdanja obiluju raznorodnim publicističkim naslovima te zanimljivim zapisima usmene književnosti prikupljene diljem vojvođanskog prostora, kao i kvalitetnim književnim te jezikoslovnim djelima, koja nemjerljivo doprinose bogatstvu riznice pisane riječi našega naroda.

interliber 3Priznanja Hrvatske matice iseljenika osmišljena su i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti nakladničkih projekata, knjiga i časopisa iz različitih područja ljudske djelatnosti, među hrvatskim zajednicama u svijetu, te popunjavanje praznina u području hrvatske literature s migrantskom pozadinom. Na taj se način čitateljima nastoje približiti vrhunska djela hrvatskih ljudi iz višejezičnih sredina, koja nastaju u domicilnim zemljama manjinskih i iseljeničkih zajednica diljem svijeta, a koja dosad nisu zauzimala zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima