U Stanišiću održan prvi saziv Likovne kolonije „Ivan Gundić Ćiso – Dalmata“

Objavljeno: 02.11.2009. Pregleda: 57

Slikarska sekcija HKUD „Vladimir Nazor" iz Stanišića organizirala je likovnu koloniju u sjećanje na prerano preminulog umjetnika Ivana Gundića Ćisu. Na koloniji, koja je održana 17. listopada 2009. godine u mjesnom Domu kulture sudjelovali su slikari iz Sombora, Subotice I Bačkog Monoštora.

Kolonija je dobila ime po akademskom slikaru Ivanu Gundiću rođenome u Riđici 1947. godine. Bavio se likovnim odgojem I bio je omiljeni nastavnik mnogim đacima Stanišića I Riđice. Bio je priznat kao osebujan I svestran umjetnik, a svoja je djela potpisivao s pseudonimom Dalmata. Izlagao je diljem bivše države I Europe. Umro je 2000. godine. Ćiso je bio slikar, nastavnik, boem I još uvijek živi u sjećanjima ljudi.

milorad radjenovi slika vlad. NazUmjetnici koji su se odazvali pozivu za sudjelovanje na koloniji, okupili su se u prohladno jutro u Domu kulture u Stanišiću, gdje su, uz zvuke dalmatinske glazbe, stvarali svoja djela na slobodne teme. Nastalo je više slika izrađenih u tehnici ulja na platnu, a prevladali su motivi rijeke, ravnice I vojvođanskih salaša.

cilika dulic kasiba slika crkvuHladno vrijeme toga dana možda je ponukalo Đorđa Kumer - Kramera da naslika sliku umjetnika koji u hladnoći razmišlja o toplijim krajevima; Milorad Rađenović se prihvatio naslikati stari Dom kulture „Vladimir Nazor"; Cilika Dulić Kasiba naslikala je katoličku crkvu. Ova umjetnica, čila I u 77. godini, voli slikati prirodu I doživljaje, I ponovno na platnu oživjeti slike iz mladosti. Žitna polja Stane Libić vraćaju nas u topli srpanj. Slike najbolje govore same: o rijekama slike Jelene Marije Fišer I Marije Turkalj Matić I o tmurnim oblacima nad žitnim poljem slika Rudolfa Sedlara. Josipa Križanović iz HKC „Bunjevačko Kolo" slika pejzaže I salaše po kojima je prepoznatljiva. Ovaj put naslikala je salaše u zimskoj idili.

Djela nastala na ovoj koloniji ostaju u fundusu HKUD „Vladimir Nazor" iz Stanišića I predstavljaju začetak umjetničke zbirke ovog društva.

izlozba I kolonija 035Kolonija je zatvorena istoga dana popodne, kada je priređena izložba nastalih radova I prigodno druženje sudionika I gostiju. Tom se prigodom nazočnima, među kojima su bili predstavnik generalnog konzulata RH u Subotici konzul savjetnik Marko Štefanić I brojni gosti iz Stanišića I drugih dijelova Vojvodine, obratio predsjednik društva profesor Ivan Karan, zahvalivši se, među ostalim, Konzulatu na materijalnoj potpori za održavanje kolonije.

Konzul savjetnik Marko Štefanić ohrabrio je stanišićke Hrvate da nastave s radom I obećao im pomoć u svom radu.

HKUD „Vladimir Nazor" ovih je dana dobilo rješenje o registraciji  I kani tražiti staru zgradu Doma kulture „Vladimir Nazor" na korištenje. Plan je da se isprva obnove dvije prostorije. U jednoj bi se nalazio ured Društva, dopisništvo „Hrvatske riječi" I Ured DSHV-a, a u drugoj bi se prostoriji napravila dalmatinska etno soba.
Najavljena je I nova kolonija koja će se održati nagodinu u ljetnim mjesecima I trebala bi imati međunarodno obilježje.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima