Izložba u povodu Dana državnosti RH: „100 Godina Duje Balavca“

Objavljeno: 21.06.2011. Pregleda: 51

Jedna od pratećih manifestacija obilježavanja Dana državnosti i 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske, bila je i izložba „100 godina Duje Balavca" posvećena vremenu Splita s početka prošloga stoljeća i skupini mladih intelektualaca koji su pokrenuli istoimeni satirični list. Na stranicama „Duje Balavca" na duhovit su način nastojali kritizirati tadašnju vlast, ljude na visokim gradskim pozicijama i sve društvene anomalije njihovog vremena.

Otvarajući ovaj zanimljivi jednodnevni izložbeni postav, generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg naglasila je njegov značaj za očuvanje kulturne baštine u domeni satire i karikature, očuvanih na stranicama ovoga splitskoga časopisa i dodala kako je ove godine u sklopu obilježavanja predstojećeg Dana državnosti Republike Hrvatske u Subotici, uz postojeću izložbu, organizirana i kazališna predstava „Bez trećega" koja će biti prikazivana u Subotici, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

izlozba dujebalavac3Voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Branka Bezić Filipović, koja se bavi održavanjem nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata izvan domovine, svake godine organizira jednu malu turneju u povodu Dana državnosti RH tijekom koje posjeti susjedne države - Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

„Ove godine turneju započinjemo u Srbiji ovim jednodnevnim postavom tematske izložbe o stogodišnjem jubileju splitskog satiričnog lista 'Duje Balavac', a nastavit ćemo je u Bitoli i Kotoru. Želja nam je bila približiti Split kakav je bio prije stotinu godina i dočarati ga zbilja autentičnim fotografijama njegovih lokaliteta i ljudi koji su ga svojom posebnošću, kroz ovaj satirični list, na specifičan način proslavili."

Autorica izložbe i voditeljica kulturnih djelatnosti u knjižnici „Marko Marulić" u Splitu Ingrid Poljanić iscrpnije je pojasnila neke detalje vezane uz nastanak i izlaženje časopisa, koji je na duhoviti način bilježio splitske događaje s početka prošlog stoljeća.

izlozba dujebalavac2„Satirični list 'Duje Balavac' je prvi humoristični časopis u Splitu, gradu koji ima dugu tradiciju humora i satire, kao nezaobilaznog elementa svoje svakidašnjice. Uz nastojanje očuvanja kulturnog identiteta i nacionalne baštine, izložba ima za cilj pokazati duboku ukorijenjenost svega onoga što se na početku prošlog stoljeća radilo u Splitu i njegovu ukorijenjenost u europsku kulturu i pokrete koji su se u isto vrijeme zbivali na njenim prostorima. Kvalitetom tematskog i grafičkog uratka, 'Duje Balavac' je vrlo sličan tadašnjem najčuvenijem europskom satiričnom časopisu, njemačkom 'Simplicimusu'. Sve se to može zahvaliti nekolicini tadašnjih mladih splitskih intelektualaca, koji su ,vrativši se sa studija iz inozemstva, potaknuli kulturni život grada odlukom za pokretanjem domaćeg, gradskog satiričnog lista. Sastajući se na tzv. 'splitskom stolu mudraca', Emanuel Vidović, Ivan Meštrović i glavni i odgovorni urednik Ante Katunarić, 'krojili' su u to vrijeme, na svoj duhoviti način, gradsku politiku. 'Duje Balavac ' je isprva poživio četiri godine (1908.-1912.), a potom svoj život sporadično izlazeći nastavio od 1921.-1923. godine, izašavši u ukupno 22 sveska. Financirao se dijelom osobnim ulaganjima njegovih osnivača, dijelom od marketinške dobiti od objavljenih reklama, a zanimljivo je istaknuti kako je puno njegovih primjeraka sačuvano do današnjeg dana, jer ga je imala svaka kuća koja je 'držala do sebe'. Također, prigodno su ukoričeni u kompletu svi brojevi, koji i danas pružaju specifičan, satiričko-kritički uvid u vrijeme Splita s početka prošloga stoljeća".

Tekst: Dražen Prčić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Obaveštenje o kolačićima