Priče Balinta Vujkova na sceni u Hrvatskoj

Objavljeno: 21.06.2011. Pregleda: 38

U travnju ove godine na sceni Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku premijerno je izvedena predstava „Tajna Krpen kralja" nastala po motivima narodnih pripovijedaka iz zbirke „Zlatni prag" sakupljača i književnika Balinta Vujkova iz Subotice. Predstava je rađena u koprodukcija osječkog Dječjeg kazališta i Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar.

Autorica teksta, dramaturginja Lada Martinac-Kralj ističe kako ju je riznica Balinta Vujkova potaknula na pisanje teksta koji s jedne strane zadržava osnovna obilježja narodne priče kao vrste (proročanske riječi, putovanje sa svladavanjem prepreka), a s druge senzibilitetu današnje djece nudi čvrst fabulativni konstrukt (djeca su na njega naučena upijanjem filmskog medija) koji je natopljen etničkim karakteristikama slavonskog kraja.
„'Tajna Krpen kralja' igra se i sa samom prirodom kazališta i pripovijedanja. Dva naratora - muški i ženski - pričaju priču o Krpen kralju, ali su i njezini sudionici. Tako oni, koji ustvari znaju sve, na trenutke izgube identitet i postanu lica koja sudjeluju u kazališnom činu, a lica koja su dio kazališnog čina 'bore' se za svoju priču komentirajući pripovjedače kao nužno zlo. U ovom nadmetanju komika i igra nalaze svoje izvore, a uvjetnosti se zbrajaju ne opterećujući buduću predstavu kompliciranim prostornim rješenjima, nego nude mašti svu moguću nadogradnju".

Predstavu „Tajna Krpen kralja" režirao je Lawrence Kiiru, Kenijac koji već godinama živi i radi kao redatelj i scenarist u Hrvatskoj.

„Proveo sam lijepo djetinjstvo u jednom malom kenijskom selu i tamo prisustvovao brojnim priredbama na kojima su maskirani seljaci često znali na malom seoskom trgu svima nama pripovijedati basne, bajke, legende i mitove mog naroda", zapisao je u povodu predstave redatelj Lawrence Kiiru. „Očarale bi me prekrasno izrađene maske i divio bih se kretanjima, plesovima, zvukovima, glazbenim improvizacijama i duhovitom pripovjedačkom umijeću tih pučkih umjetnika-kazivača (u Africi ih nazivaju griotima!). Uočio sam da i u vašim bogatim krajevima djeca mogu nekad prisustvovati sličnim priredbama. Kazališnom magijom smo, glumci ovog kazališta i ja, pokušali ispričati ovu lijepu priču o tajni Krpen kralja".
Glazbu je skladao Ivica Duspara, scenski pokret Žak Valenta, kostimograf i scenograf je Boris Sekulić, koji je osmislio i maske, a u predstavi su nastupili glumci osječkoga kazališta Ivica Lučić, Areta Ćurković, Mladen Vujčić, Đorđe Dukić, Aleksandra Colnarić, Snježana Ivković i Tihomir Grljušić.

Tekst: Davor Bašić Palković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima