Izložba crteža Nebojše Gabrića u Tavankutu

Objavljeno: 28.07.2023. Pregleda: 75

Subotičanin Nebojša Gabrić u javnosti je poznat kao stolnotenisač i trener toga sporta. Međutim, njegova velika ljubav je i crtanje, a koliko je u tomu uspješan pokazao je na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Perlice koja je priređena prošloga tjedna u Tavankutu, na etno salašu Balažević. Gabrić je izložio dvanaest crteža u tehnici olovke na kojima se pozabavio zanimljivim motivom – perlicama, ukrasima od slame.
Kako je prigodom otvorenja kazao, inspiraciju za ova djela dobio je gledajući perlice na frizurama djevojaka koje sudjeluju na misi zahvalnici povodom proslave Dužijance u Subotici.
„Nisam mogao, a to ne primijetiti. Kad se iz katedrale iziđe na sunce tek je onda pravi doživljaj, onda se vidi sva ljepota i sjaj tih perlica. Smatram da ja tu nisam ništa posebno uradio, ono što rade slamarke to su za mene umjetnička djela, ja sam samo želio na drugačiji način te perlice ovjekovečiti. Da to budu crteži koji su ipak drugačiji od fotografije", kazao je Gabrić.
Kako ovakve perlice izrađuju upravo slamarke, izložba je otvorena u sklopu 38. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame, ali i šireg projekta Tavankutskog kulturnog lita. Izložbu je otvorila poznata slamarka Jozefina Skenderović.
„Uživam raditi perlice, to mi je poseban gušt. Svi koji poznaju ovu tehniku, znaju da napraviti perlicu nije lako, za složiti sve te preplete treba vremena. Na svakoj dužijanci, pogotovo u katedrali, imamo djevojke čije su frizure okićene tim perlicama. To je nešto što nigdje drugdje na svijetu nema. I nisam samo ja, vidim, oduševljena time, našao se još jedan gospodin koji je to zamijetio. Dok radimo radove u tehnici slame jako se trudimo da sjaj i plemenitost slame dođe od izražaja. Mene jako fascinira kako je Nebojša kroz crtež to uspio prikazati", kazala je Skenderović.
Predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović kazao je kako su se ove slike savršeno uklopile u program kolonije slamarki, ali i Tavankutskog lita kulture. Kako je kazao, slično izradi perlica i Gabrićevi crteži zahtijevaju puno rada i posvećenosti. Ujedno, u ime udruge zahvalio je autoru što je odabrao baš Tavankut za svoju prvu izložbu.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima