Zavičajni pisci i slikari iz Požege u Surčinu

Objavljeno: 28.07.2023. Pregleda: 66

Ovo je prvi posjet udruge zavičajnih pisaca i slikara iz Požege jednoj od hrvatskih udruga u Srbiji, čime su, kako su rekli, postavili temelje za buduću suradnju s udrugama iz Hrvatske i njegovanja književne riječi.
Surčinska udruga započela je projekt povezivanja s udrugama iz Hrvatske, s ciljem jačanja vlastitog identiteta i povezivanja literarnog odjela s udrugama koje također njeguju književnu riječ.
„Nadamo se da će ovo biti dugoročna suradnja u međusobnim razmjenama i posjetima kako bismo i mi mogli upoznati njihov kraj i osobno se upoznati s radom njihove udruge. Važno nam je povezivanje s domovinom i udrugama iz Hrvatske. Suradnja će obogatiti svijest o vlastitom identitetu, kako pojedinaca tako i udruge općenito. Također nam je važno da se naša literarna sekcija povezuju s udrugama koje imaju literarne odjele kako bi im proširili vidike i obogatili književnu riječ", istaknula je predsjednica surčinske udruge Katica Naglić.

U čast povjesničara i umjetnika

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić iz Požege osnovana je 2014. godine. Ima 40-ak članova; pjesnika i slikara. Njeguju lokalni govor i potiču književno izražavanje kroz poeziju i prozu, a uzor im je Matko Peić, hrvatski povjesničar i umjetnik.
„Organiziramo izložbe i likovne kolonije, pjesničke večeri i gostujemo na drugim manifestacijama. Naš opus je inspiriran Matkom Peićem. On je bio književnik, putopisac, slikar, akademik, pedagoški radnik, jedna vrsna osoba. Ove godine se obilježava 100. godišnjica njegova rođenja i grad Požega dobio je ove godine u vlasništvo njegovu ostavštinu koja se sastoji od brojnog materijala koje je on skupljao kao književnik. To sada pripada Gradskom muzeju Požega. Zajedno s njima, obilježavamo ovu značajnu obljetnicu", kazala je tajnica udruge iz Požege Melita Grgić i dodala da je najveći akcent njihovog rada, njegovanje ikavice.
„Htjeli smo našu udrugu predstaviti udruzi iz Surčina, ikavski govor, povezati se s njima i ojačati suradnju. Svi znamo što znači suvremeni svijet, internet, gdje dolazi do globalizicaje govora. Zato mislim da je značajno zadržati ikavicu i bilježiti kroz naše zbirke i književne radove kako bi ostala budućim generacijama", kazale je Grgić.

Čuvari ikavice

Neke od svojih pjesama na ikavici predstavio je umirovljeni učitelj hrvatskog jezika i povijesti, autor triju knjiga na ikavskom narječju Ivan Abirović.
„Jedan od najpoznatijih pisaca koji je pisao na ikavici je Antun Matija Relković. On je napisao Satir na ikavici u XVIII. stoljeću. Ikavica je dio hrvatskog jezika koji govore Hrvati u nekoliko dijelova Hrvatske, pa tako i u Slavoniji. No, kako nije književni jezik, pomalo nestaje i živi još u govoru starijih ljudi. Kada sam otišao u mirovinu, iako sam cijeli životni vijek predavao na standardnam jeziku, htio sam pokušati sačuvati ikavsku riječ. Objavio sam tri knjige na ikavskom izričaju: Zauvik, Ikavicom i ravnicom i Slavonska duša. Srijem je naša zajednica gdje se također njeguje ikavica. Bio sam radostan što sam mogao doći u Surčin i zajedno s ostalim članovima, predstaviti naš rad."
Tijekom večeri izmjenjivali su se pjesnici iz Požege koji su uz tamburašku glazbu izvodili svoje autorske pjesme. Ovu kulturnu manifestaciju financirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima