Izložba Marijana Crtalića u subotičkoj galeriji „Dr. Vinko Perčić“

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 36

Marijan CrtalicNjih su dvojica, a mi smo sami naziv je izložbe hrvatskog multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića u Galeriji Dr. Vinko Perčić u Subotici. Izloženi video radovi prikazuju njegov projekt Nevidljivi Sisak koji se bavi kulturnom revitalizacijom, odnosno zaštitom dijela kulturne baštine toga grada. Svojim umjetničkim radom, autor se, kako kaže, bori za nekakve ideale.
„Nalikujem na nekakvog heroja i tu je zapravo srž značenja podnaslova izložbe – Predstava. Ja sebe prikazujem kao heroja bez obzira kakva sam osoba zapravo“, kaže on.

 

 

Foto: facebook profil Marijan Crtalić

Vrtnji Crtalićeve glave u jednom od radova kompatibilna je vrtnja skulptura koja se može vidjeti na drugim snimkama. Skulpture su nastale u likovnoj koloniji Željezare Sisak, od 1971. do 1990. godine. „U sklopu kolonije dolazili su i umjetnici kako bi radili skupa s radnicima i stvarali od materijala koji se mogu naći u željezari, čelikom. Danas je nemoguće niti zamisliti organizaciju nekakvih umjetničkih skupina u tvrtkama. Od svega toga ostalo je samo oko trideset primjeraka. Ne samo da su ostali radovi uništeni već je tako prošla i cijela industrija koja je zapošljavala 14 tisuća ljudi. Danas ih je ostalo svega stotinjak“, kaže autor.
Zahvaljujući njegovom aktivističkom djelovanju, te skulpture su postale dijelom kulturne baštine Hrvatske, odnosno Siska. No, ritam spašavanja skulptura je veoma spor i u međuvremenu je još nekoliko skulptura propalo i nestalo. U posljednjih deset godina obnovljena je samo jedna.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima