Izložba radova s kolonije „Stipan Šabić 2015.“

Objavljeno: 05.04.2016. Pregleda: 34

Izlozba kolonija Sabic2015 1U Galeriji Otvorenog sveučilišta od 21. ožujka do 4. travnja 2016. godine bila je postavljena izložba djela nastalih na prošlogodišnjem, petom sazivu Umjetničke kolonije Stipan Šabić koji je održan krajem kolovoza na Paliću. Postav je činilo oko 40 slika 19 mahom akademskih likovnih umjetnika iz Srbije, BiH, Hrvatske, Njemačke, Češke, Rumunjske, Mađarske, ali i daleke Australije.

Govoreći o nastalim radovima, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović je naveo kako su vidljive različite slikarske tehnike, poetike i opredjeljenja. Različit je, kako je dodao, i odabir tema. „Jedna od zadanih tema bila je subotička secesija, pa vidimo motive poput palače Raichle ili vodotornja na Paliću, a drugu temu čine vojvođanska ravnica, odnosno žetelački radovi. Neki su se umjetnici opredjeljivali za slobodne teme istražujući ono što ih inače već zanima“, kazao je Kopilović dodavši kako održavanjem ove kolonije ime likovnog pedagoga Stipana Šabića ostaje trajno prisutno u subotičkom likovnom životu.

Izlozba kolonija Sabic2015 2Izložbu je otvorio profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti Vladan Čutura. „Imajući u vidu teme radova, možemo reći da je sloboda suvremenog stvaralaštva ovdje kulturnoj tradiciji podarila nove forme, potvrđujući je kao vrijednu. A tradicija će biti vrijedna i živjeti do trenutka do kada ju se bude moglo prevrednovati i kreativno reinterpretirati. Druga bitna stvar je međunarodni karakter ove kolonije, kojim je još jednom potvrđeno da je umjetnost univerzalni jezik koji olakšava komunikaciju među ljudima i kulturama“, rekao je Čutura.

U programu otvorenja izložbe sudjelovali su Trio Gordan-Nenad-Zlatko i recitatorica Sara Dulić iz subotičke Gimnazije Svetozar Marković. Izložbu je organizirala HLU CroArt koja je i organizator kolonije Stipan Šabić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima