Izložba s prošlogodišnje kolonije „Bunarić“

Objavljeno: 17.08.2020. Pregleda: 38

izlozbaHKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihov Likovni odjel, već više od dva desetljeća organizira međunarodnu likovnu koloniju Bunarić, nazvanu po lokalnom marijanskom svetištu. U svečanoj dvorani Centra u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. godine otvorena je izložba radova nastalih na lanjskom, 23. sazivu te kolonije, koja je okupila amaterske i akademske slikare iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovačke. Izložba je priređena u uvjetima poštivanja mjera vezanih za koronovirus epidemiju.

Na otvorenju izložbe govorili su poznati subotički arhitekt Ante Rudinski i predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.
„Reklo bi se časkom prođe godina i eto nas ponovno zajedno“, kazao je Rudinski. „Kao dugogodišnji član ove kolonije, još od samog osnivanja, rjeđe sam prisutan i kraće boravim u cijelosti na sazivima, ali to mi eto daje možda i mogućnost da jasnije uočim podosta pojedinosti i napredak njenih članova u slikanju i traženju pravog izraza – vlastitog viđenja – ‘onog što samo oni vide’. Neki autori ostali su dosljedni svom slikarskom izrazu, neki su napredovali u izražajnosti svog kolorita, a poneki su se upustili u avanture istraživanja novih likovnih izraza i primjenom novih materijala – reklo bi se u tom eksperimentiranju tražeći, pronalaze i sebe, na neki drugi način, možda onaj pravi. Zahvalio bih se i našim gostima iz bliže regije na gostovanju, s kojima u našim međusobnim komunikacijama proširujemo vlastite vidike.“
HKC planira održati i ovogodišnji, 24. saziv kolonije Bunarić, koji će, ukoliko mjere ne dozvole drukčije, biti organiziran u nekom alternativnom formatu, bez javnog okupljanja. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima