Kulturne manifestacije u doba korone

Objavljeno: 17.08.2020. Pregleda: 37

manifestacijaKao i sva druga područja ljudskoga djelovanja, i kultura se u doba korone suočava s brojnim izazovima. Gotovo svakodnevno slušamo kako neki kulturni događaj ili manifestacija bivaju otkazani. Bilo da je riječ o prostoru većinske ili neke manjinske kulture. 
Samo u prošlom broju našega tjednika imali smo vijesti o otkazivanju ili odgađanju manifestacije Bunjevci bez granica, koja okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske, „jubilejskoga“ koncerta HKC-a Bunjevačko kolo ili Festivala europskog filma na Paliću. Još ranije je bila otkazana Dužionica u Somboru, a nedavno je otkazan i Srijem folk fest u Srijemskoj Mitrovici. Kako se čini, za mnoge aktere u kulturi ovo bi mogla biti godina diskontinuiteta.

Održati kontinuitet

Osim problema s održavanjem programa, ovakvo stanje otvara i druge izazove za one koji se bave kulturom. Jedan od njih je i pitanje pravdanja ili prenamjene sredstava dobivenih na natječajima. Kada su u pitanju ovi izazovi, u Hrvatskom nacionalnom vijeću hrvatskim udrugama sugeriraju da počnu razmatrati alternativne načine da se njihove manifestacije i programi ipak održe.
Član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić kaže kako je velika manifestacija Srijemci Srijemu, čiji je HNV pokrovitelj, već pomjerena za rujan te da će, sudeći po razvoju događaja, možda biti otkazana. Ipak, razmišlja se o alternativnom načinu održavanja ove zajedničke manifestacije hrvatskih udruga iz Srijema. 
„Na tragu ideje da održimo kontinuitet manifestacija, razmatramo alternativne mogućnosti kako manifestaciju ipak održati, a da to ne uključuje okupljanje velikog broja ljudi. Postoji jedna ideja, a to je da se snime pojedinačni nastupi svake udruge koja je trebala nastupiti te da se onda kolažno objedinjen program emitira ili na Radio televiziji Vojvodine ili na drugim medijima“, kaže Sarić Lukendić. 
Poznati su rezultati natječaja i s lokalne (osim natječaja Grada Subotice), pokrajinske te republičke razine, kao i natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Pretpostavlja se da će oni organizatori, koji zbog epidemiološke situacije neku manifestaciju ne održe, sredstva morati vratiti.
„Ukoliko udruge ne organiziraju planirani događaj bit će u obvezi vratiti ta sredstva, a ukoliko ga organiziraju u nekom smanjenom obujmu postoji mogućnost da će prijedlozi i zahtjevi za prenamjenu sredstava u pogledu vrste troškova koji su manifestacijom predviđeni, biti prihvaćeni. To je neka vrsta sugestije udrugama da razmišljaju u tom smjeru. Jesen nas čeka i nema naznaka da će biti pomaka glede epidemiološke situacije“, kaže Sarić Lukendić. 

Virtualne opcije

Na tzv. alternativan način već su održane neke od manifestacija ili programa u kojima su sudjelovali ili mogli sudjelovati predstavnici ovdašnjih hrvatskih udruga, poput Revije i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske u Tomislavgradu te „alternativne“ Ljetne škole folklora Hrvatske matice iseljenika. Oba programa su održana „online“: prvi kao kolaž video snimaka svih sudionica, a drugi u formi serije webinara. 
Hrvatska čitaonica iz Subotice je već ranije objavila kako će stručni skup u sklopu Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova, koji ove godine ima temu Čitanjem do uključenosti, biti održan 2. listopada i to virtualno, preko platforme Zoom koja može istodobno uključiti do 100 osoba. Za skup je prijavljeno 24 izlagača iz Srbije i Hrvatske. Kako u udruzi kažu, postoji i razmatra se mogućnost da se i drugi programi u okviru Dana, publici ponude u alternativnoj „online“ verziji. 

Ris pod maskama

Poznata manifestacija u sklopu subotičke Dužijance, Takmičenje risara, održana je u manjem obujmu, bez publike i uzvanika. Iako pod maskama, suština je bila tu: risari i risaruše pokazali su kako se nekada kosilo žito. Direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković kaže za HR kako će i središnja proslava Dužijance u kolovozu biti održana, ali u nekom drugačijem, smanjenom obujmu. O tome će, kako dodaje, javnost biti pravovremeno obaviještena. 
U HKPD-u Jelačić iz Petrovaradina su optimisti i nadaju se kako će planirane programe, izuzev možda gostovanja, ipak održati do kraja godine. U pitanju su njihova gastro manifestacija CROz kuhinje Vojvodine, Godišnji i Božićni koncert. Zbog izvanrednog stanja, njihov Uskršnji koncert nije mogao biti održan. 
Predsjednik ove udruge Mirko Turšić kaže kako nisu razmišljali o alternativnim načinima održavanja manifestacija, a u slučaju da, zbog korone, do kraja godine bude nemoguće održavati veće javne skupove. 
„U pitanju je viša sila. Ukoliko ne održimo neke manifestacije, uputit ćemo donatorima zahtjev za prenamjenu sredstava, razlozi su opravdani. Najlakše je odustati, nije nam cilj da nešto ne održimo, ali ako ne bude moglo drugačije vratit ćemo sredstva donatorima“, kaže on.
S druge strane, HLU-a Croart iz Subotice već je donijela odluku da njihova najveća manifestacija, međunarodna likovna kolonija Stipan Šabić, ove godine ne bude održana. Kako kažu, zbog nemogućnosti dolaska umjetnika iz inozemstva, gubi se međunarodni karakter tog događaja. 
„Nismo za neka alternativna rješenja, bio je prijedlog da na koloniji sudjeluju samo akademski slikari iz Srbije, ali time se gubi njezin međunarodni karakter. Za koloniju smo dobili sredstva od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, ali sredstava nećemo morati vraćati jer nećemo s njima ni potpisati ugovore o donaciji“, kaže predsjednik udruge Croart Josip Horvat dodajući da likovnu koloniju Panon, koja je manjega značaja i obujma, udruga ipak planira održati.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima