Izložba starih ručnih radova u organizaciji Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina

Objavljeno: 23.11.2018. Pregleda: 38

izlozba starina fischerČlanovi Kreativne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina priredili su 14. listopada 2018. godine izložbu starih ručnih radova svojih baka, koji im služe kao inspiracija. Osim članova udruge, radove su izložili i mnogi drugi koji nisu aktivni u radu udruge, ali su imali želju svoje radove predstaviti javnosti. Izloženi radovi predstavljaju dio kulturne baštine Hrvata iz Surčina, a većina ih je izrađena u drugoj polovici 20. stoljeća. Izradile su ih bake i prabake članova udruge rođene od 1920. do 1925. godine. Svaki od radova našao je svoje mjesto u prostorijama Čitaonice, a posjetitelji izložbe bili su iznenađeni zanimljivošću sačuvanih rukotvorina.

Bila je ovo prigoda da se i najstariji članovi prisjete svoje mladosti, kada su uz vesela druženja nastajali ručnici, jastuci, kuharice, haljine, češljare i sve drugo što je krasilo svakodnevni život.
„Otvorili smo vrata svima onima koji su željeli bar za trenutak zaviriti u prošlost. Cilj nam je da se svi zajedno podsjetimo koliko su rukotvorine važne kao vid kulturne baštine, kao trag da smo postojali“, kazala je voditeljica Fischerove Kreativne sekcije Veronika Živanović.
Nakon otvaranja izložbe posjetitelji su imali priliku pogledati projekciju kratkog filma snimljenog prilikom edukativnog izleta članova Kreativne sekcije u Subotici i Tavankutu polovinom rujna ove godine.
„Ljubazni Svetislav Milanković proveo nas je tom prilikom stazama secesije u Subotici, kroz Gradsku kuću, Sinagogu i Raichleovu palaču, a iznenađenje je bio obilazak izložbe mađarske, olaške čipke u Gradskom muzeju. Poslije posjeta Paliću, on nas je ispratio do pitomog Tavankuta gdje nam je priređen topao doček za pamćenje u organizaciji Ivice Dulića i Jozefine Skenderović, koji su nam pokazali Galeriju prve kolonije naive u tehnici slame, crkvu Presvetog srca Isusova, postavku slika u župi i Etno salaš Balažević. Žene koje se bave izradom predmeta od slame demonstrirale su nam kako one to rade, a sve to uz glazbu mladih tamburaša. Projekcijom ovog filma imali smo želju da sa svima onima koji nisu bili tada s nama podijelimo ovaj doživljaj“, istaknula je Živanović.
Prisutnima se obratila i predsjednica udruge iz Surčina Katica Naglić koja je istaknula značaj suradnje između udruga i međusobnu razmjenu iskustava. Pozdravila je inicijativu Kreativne sekcije i poželjela da sljedeća izložba starih radova okupi više eksponata i izlagača, koji će na jednom mjesto biti predstavljeni kao dio bogate hrvatske kulturne baštine u Srijemu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima