Izložba u Zavičajnom muzeju Ruma

Objavljeno: 21.05.2017. Pregleda: 36

izlozba u zavicajnom muzeju rumaU okviru manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10 u Zavičajnom muzeju Ruma 16. je svibnja otvorena izložba razglednica Uspomene iz Rume privatnog kolekcionara Josipa Cindrića. Izložba razglednica prikazuje motive Rume od kraja 19. do druge polovice 20. stoljeća, razvrstane u nekoliko cjelina: kronološki, prema ulicama i objektima, te na kraju prema znamenitostima Rume. Od kada su se pojavile, polovinom 19. stoljeća, razglednice su imale za cilj prenijeti vizualnu informaciju o mjestima koja su posjećivana i omogućiti korespondenciju među ljudima. U današnje vrijeme one su izgubile raniju ulogu, ali stare razglednice dobivaju na značaju zahvaljujući svojoj dokumentarnoj vrijednosti.

Prve razglednice Rume pojavljuju se krajem 19. stoljeća. Tiskane su u Budimpešti, Beču, Zagrebu, a velikim dijelom i u Rumi. Osim što svojim nekadašnjim izgledom Ruma ostavlja dojam, za ono vrijeme, suvremene europske varošice, uočljiva je multikulturalnost njenog stanovništva, što se ogleda u višejezičnim natpisima na razglednicima i stranim jezicima na kojima su pisane poruke.

“Izložbu smo osmislili tako da publika ima osjećaj kao da je otvorila neki obiteljski album i da s mnogo više emocija i nostalgije gleda prošlost svoga grada, a možda i svoje obitelji. Izložbu smo napravili zahvaljujući našem bivšem sugrađaninu Josipu Cindriću, koji se školovao u Hrtkovcima i dugi niz godina radio kao nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi Dušan Jerković u Rumi. Odrastajući uz Gomolavu i radeći na iskopavanjima, kod njega se rodio interes za arheologiju i numizmatiku. Još od mladalačkih dana bavio se i fotografijom, da bi se potom zainteresirao za povijesnu fotografiju rodnog kraja. On sada živi u Njemačkoj, ali je ostao vezan za svoj zavičaj, što se vidi i na osnovi razglednica Rume i ostalih mjesta, koje je on godinama kupovao i sakupljao”, ističe jedan od autora izložbe i kustos Zavičajnog muzeja Ruma Đorđe Bošković.

Želja autora izložbe bila je da kroz razglednice predstave izgled Rume u prošlosti, kao i da, kroz sliku i prepisku tog vremena, približe život Rumljana.

“Željeli smo prikazati što je ljudima nekada predstavljala forma razglednice. Što su sve oni pisali na njima, kome su ih slali, a na osnovi kolekcije koje nam je ustupio g. Cindrić, mi imamo čak i ratne razglednice iz 1914. i 1915. godine, kao i one koje su pisane na češkom, mađarskom, njemačkom i srpskom jeziku, što opet govori o multikulturalnosti Rume kao razvijenog europskog gradića, čak i u onom vremenu. Ovdje je oduvijek živjelo više naroda – Židovi, Mađari, Hrvati, Nijemci, Česi... i oni su međusobno preplitali svoje kulture i društvene navike. Mogli bismo se pohvaliti da je ova izložba jedinstvena po svom povijesnom značaju. Ovo su vrlo vrijedne i rijetke razglednice koje prikazuju ulice i objekte Rume koji više ne postoje”, istaknula je autorica izložbe, povjesničarka Aleksandra Ćirić.

Zbog velikog interesiranja posjetitelja izložba će biti otvorena do kraja lipnja, a narednih dana očekuje se i posjet vlasnika kolekcije razglednica Josipa Cindrića.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima